Zimostráz: Zakročte včas proti nejznámějším škůdcům buxusu

Zimostráz: Zakročte včas proti nejznámějším škůdcům buxusu
Zimostráz je rostlina nenáročná na péči a v našich podmínkách ji můžeme pěstovat celoročně venku. Měli bychom však být před škůdci. Zavíječ zimostrázový není jediný, kdo může rostlinu poškodit, stačí sledovat příznaky.

Jakékoliv příznaky nemoci

Zimostráz, nebo také buxus, patří mezi vyhledávané keře v zahradách. Pokud ale tyto nádherné zelené keře najednou změní barvu listů na žlutou a celkově vypadají nemocně, nemusí jít pouze o následek útoku housenky zavíječe zimostrázového. Housenka zavíječe má žluté tělo o velikosti čtyř centimetrů, které se postupem času barví do zelena s podélnými černými pruhy a dvěma páry černých bradavek na hřbetu housenky. Dalším typickým znakem je černá hlava. Tato housenka se projevuje tak, že spořádá veškeré listy a z keře zbyde pouze kostra. Nažloutlé listy mohou odkazovat na práci jiného škůdce, který ohrožuje tuto populární dřevinu.

Napadení merou zimostrázovou

Mera zimostrázová si ráda hoduje na zimostrázu, jak už napovídá samotný název těchto škůdců. Jak poznáme, že byl keř napaden právě touto bleškou?

  • Poškozené listy zesvětlí a často se na nich objevuje tvarová deformace, kdy se čepel listu prohne do tvaru lžíce.
  • Larvy se ukrývají v kulovitých hálkách o velikosti jednoho až dvou centimetrů.
  • Napadané výhonky poznáte podle zpomaleného růstu.
  • Listy buxusu žloutnou.
  • Škůdci vylučují lepkavou tekutinu, která bývá pokryta černým povlakem (sazovitá plíseň).

Poškození listů je způsobeno larvami i dospělými jedinci, kteří sají šťávu z napadených listů. Pozor, může však dojít k mylné záměně za moučné brouky.

Škůdci sají šťávu z listů, tím je poškozují
Škůdci sají šťávu z listů, tím je poškozují | Zdroj: softkrafts.live.com / Depositphotos

Zbavte se drobných škůdců ekologickou cestou

Pokud jste tedy narazili na tyto škůdce, jednoduše se jich zbavíte prostřednictvím zastřihávání špiček listů a jejich následného odstranění. Pravidelné zastřihávání buxusu je skvělou prevencí proti výskytu těchto drobných škůdců. Napadené, odstřihnuté větvě můžete spálit, abyste měli jistotu, že nedojde k šíření dalších larev. Keřům prospěje častý ostřik závlahovou hadicí. Doporučuje se také mít dva kbelíky; v prvním by měla být pouze čistá voda, ve druhém směs teplé vody a rozpuštěného mýdla. Ponořte houbu do směsi, setřete tím jednotlivé listy, a poté ji vymáchejte v čisté vodě. Tímto postupem zamezíte opětovnému šíření tohoto hmyzu. Snažte se vyvarovat použití chemických prostředků, které mají negativní vliv na hmyz, ptáky a další živočichy.

Napadení východoasijským motýlem

Dalším škůdcem je zavíječ zimostrázový. Housenky tohoto východoasijského motýla jsou dalším postrachem pěstitelů buxusu. Popis housenky zavíječe najdete na začátku tohoto článku. První výskyt těchto housenek v ČR byl zaznamenán v roce 2011. Mezi typické příznaky napadení tímto motýlem jsou pavučiny mezi listy, ve kterých housenky přezimovaly s přítomností světlého trusu. Housenky nejdříve začínají se samotným vnitřkem keře, dokud nesežere všechny listy a buxus nezůstane holý. Variant, jak se zbavit housenek, je hned několik. Larvy můžete vybírat ručně, ale tato metoda je nejméně účinná a je nutné ji opakovat každé dva dny. Doporučuje se také silný oplach vodou. Alternativním, ale účinným řešením je použití bakterií „Bacillus thuringiensis“.

Zdroje článku: