Vilín měkký: Keř, který oživí vaši zahradu i v nejchladnějších měsících roku

Vilín měkký: Keř, který oživí vaši zahradu i v nejchladnějších měsících roku
Zahrady v podzimním a zimním období bývají většinou ponuré, smutné a disponují převážně samými tmavými barvami. Nemusí tomu ale tak být. Pořiďte si pro svou zahrádku keř, který ji bude zdobit i v těchto měsících.

Vilín měkký (Hamamelis mollis)

Vilín měkký je opadavý, vzpřímený keř, který pochází z Číny. Dorůstá do výšky 3-4 m a vytváří tak rozložitý keř s otevřenou korunou. Oválné listy toho keře, nebo chcete-li nízkého stromu měří zhruba 15 cm a disponují tmavě zelenou barvou. Na podzim se listy zbarvují do odstínů žluté barvy. Na tomto keři jsou však nejzajímavější květy, které budou vaši zahradu zdobit zhruba od poloviny ledna a navíc nádherně voní. Květy mají sytě žlutou barvu a svým vzhledem připomínají chobotnice.

Pěstování

Tento keř má poměrně náročné požadavky na půdu. Vyžaduje středně úrodnou, vlhkou, dobře odvodněnou a mírně kyselou půdu. Při jarní výsadbě můžete použít zahradní rašelinu na vylepšení vlastností půdy. Keř vám za to poděkuje bohatými květy. Dařit se mu bude jak na přímém slunci, tak také v polostínu. Než si takový keř zasadíte, mějte na paměti, že se rozroste, tudíž bude potřebovat dostatek prostoru okolo sebe. Keře se většinou sází před jehličnatý porost, neboť tak dokonale vynikne jejich krása. Pěstování v našich podmínkách není problém. Tyto keře jsou mrazuvzdorné, neboť dokáží odolávat i teplotám -29°C. 

Péče

Řez Vilínu není nezbytně nutný. Pokud však toužíte po keři, který bude mít ustálený tvar a bohatě kvést, tak je řez velmi důležitý. Pokud se do řezu pustíte, je třeba dodržovat základní pravidla, aby nedošlo k trvalému a nevratnému poškození keře. Vilín prořezávejte pravidelně každý rok na jaře předtím, než začnou rašit pupeny a než začne keř postupně obrůstat. Nezapomeňte také odstranit staré a poškozené větve. Odstraňte také větve, které rostou dovnitř keře. Mladé výhonky můžete zkrátit na polovinu jejich délky a tím tak podpořit kvalitní růst nových větví.

Hamamelis mollis pro vaše zdraví

Vilín však není jen ozdobou vašich zahrad, ale podporuje i vaše zdraví. Kůra a listy mají stahující a protizánětlivé účinky na žíly, zvyšují odolnost kapilár a regulují jejich prostupnost. Používají se také při léčbě modřin, hemeroidů, křečových žil a dalších kožních onemocnění. Odvar také pomáhá proti akutním průjmům a zánětech v dutině ústní. Mimo zdravotnictví se Vilín používá také v kosmetice. Vilínová voda se používá jako tonikum, a to nejčastěji pro mastnou a problematickou pleť. Díky obsaženým látkám dokáže hravě zklidnit podrážděnou a zarudlou pokožku (např. také po holení), podporuje její hydrataci, stahuje póry a odstraňuje přebytečný maz.

Zajímavosti

  1. Odvary z kůry používaly již před mnoha tisíci lety indiánské kmeny jako tzv. "všelék". Nejčastěji ho používaly ke zmírnění otoků, modřin, na bolesti hlavy, zad, svalů a kloubů, ale také při porodech.
  2. Domorodé kmeny věřily, že tento keř má nadpřirozenou sílu a disponuje nadpřirozenými schopnostmi. Rozdvojené větve byly používány jako pruty při věštbách, nebo sloužily při hledání vody a zlata.
  3. V roce 1860 byl Hamamelis mollis důležitou složkou ve zdravotnictví Spojených států.
  4. Síla tinktury je oproti odvaru mnohonásobně vyšší. Proto se tinktury nedoporučují v domácím prostředí, ale pouze pod odborným dohledem.