7 tipů pro pěstování cherry a koktejlových rajčat: Snadné pěstování i na balkoně nebo v závěsném truhlíku

7 tipů pro pěstování cherry a koktejlových rajčat: Snadné pěstování i na balkoně nebo v závěsném truhlíku
Rajčata představují poměrně vděčnou zeleninu, kterou si snadno můžete vypěstovat i na menším balkoně nebo třeba na parapetě za oknem. Pro tyto účely se pak nejvíce hodí rajčata cherry nebo koktejlová.

Cherry i koktejlová rajčata jsou už dlouhá léta doménou hlavně malých balkonů či okenních parapetů, ke svému růstu totiž nepotřebují příliš mnoho prostoru. Jejich kompaktní růst a poměrně bohatá úroda nabízí skvělou alternativu klasickým rajčatovým keříkům, které mohou dorůstat do pozoruhodných rozměrů.

Koktejlová vs. cherry rajčata

Terminologie v tomto ohledu může být mnohdy zavádějící. Zatímco každé cherry rajče je zároveň rajčetem koktejlovým, obráceně už tomu tak být nemusí. Cherry rajče představuje plod do 20 gramů, zatímco rajče koktejlové může vážit i třikrát tolik. Oba tyto druhy rajčat však rostou na latách, a proto jsou velmi často označována jako révová rajčata. Od pěstování po přesazování se s nimi zachází jako s klasickými sazenicemi rajčat.

Snadné pěstování i na balkoně nebo v závěsném truhlíku

Koktejlová rajčata jsou nenáročná na prostor, pokud tedy nemáte k dispozici vlastní zahradu, rozhodně nemusíte zoufat. Postačí i menší květináč, kde budou rostliny prosperovat stejně dobře jako v půdě.

Velikost jednotlivých odrůd

Třešňová nebo koktejlová rajčata se do značné míry liší svým vzrůstem. Některé druhy zakrslých rajčat mohou dorůstat do výšky asi jen kolem 30 cm, jiné odrůdy, jako je například odrůda „Black Cherry“, třeba i přes dva metry. Podle vzrůstu byste měli následně sazeničce vybrat adekvátní nádobu pro její růst. Čím je rostlina vyšší, tím větší stabilitu bude potřebovat. Nádoby volte cca o velikosti 20 litrů.

Zapomeňte na zaštipování

Koktejlová rajčata mají jednu nespornou výhodu, není zapotřebí jejich zaštipování, jako tomu je běžně u klasických odrůd rajčat. Rostlinka si roste svým vlastním životem a v podstatě nepotřebuje nic než pravidelnou zálivku a hnojení.

Pro spoustu lidí jsou cherry rajčata chutnější, než typická velká rajčata
Pro spoustu lidí jsou cherry rajčata chutnější než typická velká rajčata | Zdroj: belchonock / Depositphotos

Nepodceňujte váhu drobných plodů

Ač se na první pohled může zdát, že plody téměř nic neváží, opak je pravdou. Na latách rostlina mnohdy plodí tolik, že je zapotřebí opora i malého keříku. Pro tento účel jsou ideální opora v podobě mříží nebo podpěrných tyčí.

Dostatečný prostor

Na rozdíl od běžných rajčat rostou keříčková rajčata mnohem více do šířky, rostliny by tak kolem sebe měly mít dostatečný prostor. Udává se, že mezi jednotlivými keříky by měl být volný prostor kolem 70 centimetrů.

Pěstování v květináči

Stejně jako u pokojových rostlin je i zde vhodná drenážní vrstva, která odvede přebytečnou vodu pryč od kořenů a ochrání je v případě přelití. Jako drenážní vrstva dobře poslouží štěrk, větší kamínky nebo třeba střepy keramiky. Mějte na paměti, že balkonová rajčata pěstovaná v květináči potřebují mnohem více vody než ty pěstovaná volně na záhoně. Přesto nemají rádi přelití.

Delší trvanlivost rajčat

Chcete, aby vám rajčata vydržela v lednici delší dobu, pak je rozhodně trhejte po celých latech, nikoli po jednotlivých plodech.

Zdroje článku: