Co o nás prozradí postavy zobrazené v našich snech

Co o nás prozradí postavy zobrazené v našich snech
Asi by vás nikdy nenapadlo, že se ve snech můžete stát samotnými herci. Při snění se dá být naprosto kýmkoli. Je jen na vaší fantazii, jakou roli ztvárníte. Každému se občas zdá sen o příbuzném, který vystupuje v bizarní roli. Ale co nám tím naše podvědomí naznačuje?

Jakmile se nám zdá o lidech, můžeme se zamyslet nad tím, zda nejsou symbolem našich vlastních pocitů a myšlenek. Někdy nás ve snech přímo ti nejbližší překvapí šokujícími činnostmi, ač tyto postavy bývají vesměs jen projekcí naší vlastní mysli. Stejně jako režisér si pro postavy z filmu vybírá své vlastní herce, tak si i my ve svých snech volíme postavy z našeho reálného života. Vzhled a chování lidí ve snu je z velké většiny založeno na našem vnímání, na našich touhách a představách. Pokud se vám ve snu objeví váš příbuzný nebo přítel jako násilný vrah, pravděpodobně sen ukazuje váš vlastní vnitřní konflikt. Toto tvrzení však není jednoznačné, jelikož ve snech se míchá fikce s realitou. Analyzujte proto své sny a naučte se rozeznávat jemné nuance mezi vnitřním a vnějším světem. 

Rozdvojená osobnost

Často jiná osoba ve snu zastupuje tu skutečnou. Může se vám zdát o obrovi ve vašem pokoji, zatímco voláte svého spolubydlícího, aby obra odvedl pryč. Ve skutečnosti je silným obrem váš spolubydlící, který svým extrovertním chováním často zasahuje do vašeho soukromého prostoru. Sen pouze symbolizuje váš pocit ohrožení a ztrátu soukromí. 

Postavy jako náhradníci

Dále mohou jedinci ve snech zrcadlit postavy skutečné přes určitou symboliku. Například pes jako nejlepší přítel člověka může reprezentovat vašeho přítele, nebo učitel může ve snu zastupovat nějakou vnější autoritu. Symbolika vlastností některých osob se může zobrazit i v typických předmětech s danou osobou spojených. Výhoda těchto snů je v tom, že plně vnímáte příběh a jeho vývoj, aniž by vás rušila samotná osoba, s kterou je sen propojený. Máte tak možnost zpracovat události, které byste v jejich skutečné vizuální podobě jen těžko přijali. 

Pamatujte, že sen nikdy nezobrazuje věci z vašeho života přímo, ale promítá se na filmové plátno prostřednictvím scénáře vašeho podvědomí pomocí indicií, které realita života přináší. Sny vám tak poskytnou potřebný nadhled nad každodenností a životní rutinou.

Všímejte si svých reakcí

O významu postav ve snu vám může hodně napovědět vaše bezprostřední reakce po probuzení. Stačíte-li si sen zaznamenat, určitě se k němu vraťte. Pozorujte své pocity, když si procházíte jednotlivé snové role. Některé vás zasáhnou na první dobrou, jiné musíte trochu více prozkoumat, aby vám řekly, co potřebují. 

Vytvářejte asociace

Ke každé osobě, která vás ve snu něčím upoutala si vytvořte asociace. Co vás napadne jako první, když si snovou postavu vybavíte? Jak se chovala a čím vás ohromila? Teprve až vám budou jasné jednotlivé lidské vlastnosti, můžete je přiřazovat k událostem a lidem ve vašem životě. Možná skutečně spatříte sami sebe v hereckém kostýmu nebo se vám snoví jedinci představí v rolích lidí, které znáte, a to třeba i prostřednictvím zcela imaginárních postav.