Slimáci jsou schopni spořádat celou úrodu, obrana je jednoduchá: Zasaďte tyto květiny, které je přímo odpuzují

Slimáci jsou schopni spořádat celou úrodu, obrana je jednoduchá: Zasaďte tyto květiny, které je přímo odpuzují
Jedovaté nebo příliš odpudivé svou vůní. Slimáci mají mnoho důvodů, proč se vyhýbají určitým rostlinám. Této jejich slabiny můžete využít a rozmístit následující rostliny kolem rostlin, které slimáky naopak přitahují.

Slimáci jsou nevítaní v kterékoli zahradě. Útočí hlavně v noci a brzy ráno a obrana proti nim mnohdy není dostatečná. Pokud máte kachny, problém je vyřešen, rády si na slimácích smlsnou. Ovšem pokud je nemáte, stále si můžete pomoci některými druhy rostlin.

Muškáty

Muškáty slimákům nevoní ani nechutnají, a jsou proto ideální skrýší rostlin, které jsou slimáky ohroženy. A jelikož se jim více daří, když rostou pohromadě, můžete vytvořit nepropustný plot, který slimáky odradí, a vy budete opět moci spát bez obav, zda vaše rostliny přežijí dnešní noc.

Náprstník červený

Listy náprstníku obsahují digoxin, což je toxin používaný k léčbě kardiovaskulárních chorob, když se použije ve správném množství. Samotný je však jedovatý nejen pro nás, ale také pro slimáky. Slimáci toto dobře vědí a budou se konzumaci i samotné rostlině vyhýbat obloukem.

Kontryhel

Kontryhel je nejenže léčivá rostlina a dobře vypadá, ale také odpuzuje slimáky především svou (pro ně) nevábnou vůní. Dobrá zpráva je, že ji lze pěstovat na slunci i ve stínu, a tudíž nepotřebuje zvláštní místo – můžete její odpuzující síly využít takřka kdekoli.

Čemeřice

Čemeřice též ubrání vaši zahradu před dotěrnými slimáky, pokud je rozmístíte chytře a strategicky. Spousta poddruhů navíc kvete i zimě a seženete je v rozsáhlém barevném provedení.

Levandule

Nás vůně levandulí přitahuje, u slimáků má opačný efekt. Navíc samotné listy jsou pro slimáky naprosto nepoživatelné kvůli tomu, jak bývají tuhé. Než aby se snažili přežvykovat listy, to raději nechají celou rostlinu být. A to mohou mít natolik velký hlad, že se odváží ignorovat silnou vůni levandule.

Růže

Slimáci růže znají velmi dobře. Je to ta věc s těmi ostrými výstupky. Proto, jakmile růže jen zavětří, drží se od nich co nejdál. Odrůdy růží, které byly speciálně vyšlechtěny, aby rostly bez trnů, naštěstí mají stejný odér, a slimáci se vyhýbají i jim.

Růže slimáky odpuzují. Důvodem jsou jejich ostré výstupky
Růže slimáky odpuzují. Důvodem jsou jejich ostré výstupky | Zdroj: montana / Depositphotos

Pivoňky

Pivoňky slimákům opravdu nevoní a slimáci nemají zájem je ochutnávat. Je to další skvělá rostlina, o které byste měli popřemýšlet, pokud chcete vyhnat ze své zahrady slimáky.

Květiny kvetoucí časně na jaře

Hyacinty, pomněnky a sněženky patří k nejdříve kvetoucím rostlinám u nás v Česku. Vše by napovídalo tomu, že slimáci si na nich smlsnou. Ale ne. Nejsou pro ně ani výživné, ani chutné a nestojí jim za námahu. Slimáci navíc v tu dobu nejsou tolik aktivní a potravu nevyhledávají tak intenzivně jako například nyní.

Konvalinky

Stejně jako náprstník, také konvalinka je silně jedovatá a slimáci mají předtuchu, že by se jim stalo něco nepěkného, kdyby si ukousli.

Hortenzie

Tato krásná rostlinka slimákům nechutná, a proto byste ji měli na své zahrádce vysadit, ideálně do míst, odkud si myslíte, že slimáci do vaší zahrady pronikají.

Řebříček

Příliš aromatický, řebříček je dalším přírodním repelentem, když vám v mysli vyvstanou slimáci. Rozmístěte ho strategicky po zahradě a budete mít od slimáků i hlemýžďů navždy pokoj.

Kapradiny

Ačkoli na zahradě nejsou kapradiny běžné, vzhledem ke své velikosti a schopnosti odpuzovat slimáky mohou být součástí kreativně vytvořené zahrady.

Další odpudivé rostliny

Slimáci si nepochutnají ani na česneku, kopru, šalvěji, chrpě či například pelyňku. Když zavětří jejich vůni, nejspíše se od vaší zahrady budou držet opravdu daleko.