Tajuplné krásky ve stínu budov: Které rostlinky vám prozáří stinná místa a udělají vaši zahradu krásnou

Tajuplné krásky ve stínu budov: Které rostlinky vám prozáří stinná místa a udělají vaši zahradu krásnou
Myslíte si, že stinné kouty zahrady jsou odsouzené k nudným, nebarevným zákoutím? Omyl! Existuje mnoho trvalek, které nejenže snesou stín, ale navíc z něj učiní nádherně kvetoucí oázu. Pojďme se společně podívat na výběr nejlepších trvalek pro záhony ve stínu budov.

Bohyška - Hosta

Hosta je jednou z nejvíc nenáročných rostlin, které milují stín a prozáří vám vaši zahradu. Tyto rostliny jsou obdivovány pro své široké listy, které přicházejí v různých odstínech zelena, modra a žluta, často s kontrastními okraji a různými vzory. Hosty vytvářejí nádhernou texturu a barvu v záhonech, které by jinak mohly být jednotvárné a nudné. Hosta se nejlépe daří v okrajích záhonů, kde je polostín nebo podél severních zdí budov. Stín pomáhá udržet půdu vlhkou, proto se Hostám tolik ve stínu daří a díky dobře propustné a bohaté půdě mohou dorůstat do nádherných barevných květů.

Kapradí

Kapradiny jsou jednou z nejstarších skupin rostlin na Zemi a jejich elegance a schopnost růst ve stínu je činí nezbytnými pro každý stinný záhon. Tato fascinující rostlina je známá svou širokou škálou tvarů, velikostí a textur, od jemných peříčkovitých listů až po tuhé a robustní typy. Kapradiny jsou ideální pro vytváření listnaných zákoutí v zahradě a dodají vašemu záhonu hloubku a strukturu. Kapradiny prospívají nejlépe na místech s polostínem až úplným stínem, kde jsou chráněny před přímým slunečním zářením, které by mohlo spálit jejich jemné listy. Ideálním místem pro jejich sázení je pod stromy, podél severních stěn budov nebo v jiných stinných koutech zahrady, kde mohou vytvořit nádherné zelené houští.

Srdcovka

Tato trvalka je naprostý skvost vaší stinné zahrady. Svým jedinečným vzhledem připomínají květy krvácející srdce. Květy mohou být v rudé, růžové nebo bílé barvě. Srdcovka nádherná nejlépe roste ve stínu až polostínu. Ideálním místem pro výsadbu je místo chráněné před přímým sluncem, zvláště během horkého odpoledne, ale kde bude mít ráno nebo pozdě odpoledne trochu světla. Perfektní místa jsou pod korunami stromů nebo keřů, kde je dostatek rozptýleného světla.

Tato rostlina se český nazývá srdcovka nádherná. Připomíná totiž srdce
Tato rostlina se český nazývá srdcovka nádherná. Připomíná totiž srdce | Zdroj: iggy74 / Depositphotos

Kaládium

Tato trvalka je krásná dekorativní rostlina, která svými velkými barevnými listy ozdobí kterýkoliv stinný kout. Pěstovat ji lze jak venku tak i doma a ideálním prostředím je pro ni polostinné a stinné místo. Sluníčko této rostlině opravdu moc nepřispívá a může ji velmi rychle spálit. Ideální je ranní slunce, které není tak silné. Kaládium miluje teploty mezi 20-25 stupni a vlhkou, propustnou půdu. Pokud se vám podaří Kaládium správně zazimovat, bude vám dělat radost, každý rok!