Ochraňte úrodu: Mravenců se ekologicky zbavíte pomocí těchto běžných domácích produktů

Ochraňte úrodu: Mravenců se ekologicky zbavíte pomocí těchto běžných domácích produktů
Zbavit se mravenců vám umí pomoci i některé běžné domácí produkty. Je to například ocet, máta peprná, citrónová šťáva či skořice. Některé předměty však nemusí být bezpečné používat v blízkosti domácích zvířat nebo dětí. Čtěte dále a dozvíte se, jak mravence bezpečně a ekologicky hubit a odpuzovat.

Máta peprná

Máta peprná je přírodní odpuzovač hmyzu. Mátu můžete vysadit v okolí svého domu nebo použít esenciální olej z máty peprné jako přírodní prostředek proti mravencům. Mravenci nesnášejí vůni a váš domov bude vonět mátou. Můžete mátu vysadit kolem vchodů a po obvodu domu. Dejte několik kapek esenciálního oleje z máty peprné na vatový tampon a použijte jej k otření podezřelých míst. Vatový tampon s mátovým olejem můžete také umístit na místa, jako jsou skříně či šuplíky, kde se mravenci často vyskytují.

Ocet

V lahvi s rozprašovačem smíchejte roztok octa a vody v poměru 50:50. Nastříkejte jej přímo na mravence, abyste je zahubili a poté mravence setřete vlhkým papírovým ručníkem a zlikvidujte je. Ocet s vodou můžete použít také jako odpuzující prostředek. Nastříkejte jej kolem okenních parapetů, dveří a dalších míst, kde vidíte mravence přicházet dovnitř.

Citronová šťáva

Stejně jako ocet i citronová šťáva může ničit pachové stopy, které mravenci sledují. Zkuste smíchat roztok v poměru jednoho dílu citronové šťávy a třech dílů vody a použijte jej jako univerzální sprej. Citronový roztok nastříkejte kolem dveří a po obvodu domu nebo na všechna místa, kde mravence vidíte.

Skořice

Skořice je další skvělou ekologickou volbou pro hubení mravenců. Když mravenec vdechne skořici, udusí se a zemře. Můžete použít mletou skořici a posypat mravencům cestu nebo okolí otvoru v mraveništi. K odpuzování mravenců dobře funguje také skořicový esenciální olej. Smíchejte několik kapek skořicového oleje s vodou a nastříkejte na mravenčí stezky, kolem dveří, oken a škvír.

Kajenský nebo černý pepř

Mravenci nesnášejí kayenský pepř. Stejně dobře bude fungovat i černý pepř. Vyhledejte zdroj problému s mravenčí invazí, posypte toto místo pepřem, a pokud je to možné, vytvořte zábranu, která mravencům zabrání v přístupu do vaší domácnosti. Alternativním řešením je smíchat trochu pepře s vodou a výsledný roztok na mravence nastříkat. Pepř mravence nezabije, ale určitě je odradí od návratu.

Oxid křemičitý

Oxid křemičitý je vyroben ze zkamenělých zbytků vodních organismů, a to konkrétně z planktonu. Oxid křemičitý není jed. Zabíjí mravence a další brouky tím, že absorbuje oleje. Jelikož je však dráždivá, vyvarujte se jejího vdechování nebo potřísnění kůže. Chcete-li jej použít k hubení mravenců, postupujte podle pokynů na obalu nebo prášek nasypte kamkoli, kde mravence uvidíte.