Má žena nechce chodit do práce. Vymýšlí si všechno možné, aby zůstala doma

Má žena nechce chodit do práce. Vymýšlí si všechno možné, aby zůstala doma
Nikdy jsem neměl problém rodinu zabezpečit. Nejsem milionář, ale vydělávám poměrně slušně. Peníze tedy nejsou hlavním důvodem, proč ženu svou manželku do práce. Nevidím totiž důvod k tomu, aby byla doma.

Manželka nemá žádné ambice a chce být ženou v domácnosti

Dříve, než rozvedu svůj problém do patřičné hloubky, musím říct, že domácnost a péči o syna má Kristýna v malíčku. Když přijdu domů, vždy bylo a pořád je hezky poklizeno, navařeno a syn má vše, co potřebuje. Jenže už mu je osm let a já nevidím důvod k tomu, aby s ním žena setrvávala v domácnosti.

Vždyť celé dopoledne je stejně ve škole, pak má kroužky. A tak zkrátka nevím, proč by si manželka nemohla najít práci. Tato myšlenka mě napadla už ve čtyřech letech Honzíka. Zatímco manželky mých kolegů se už normálně zapojily do pracovního procesu, má žena říkala, že na to Honza ještě není zralý. A že ho nechce stresovat tím, že si ho budeme přehazovat jako horký brambor. V tu chvíli mi to přišlo rozumné, a tak jsem to neřešil. Peněz jsme měli dost. Přesto bychom jedním platem navíc určitě nepohrdli.

Dříve mi nedělalo problém nechat manželku doma se synem. Teď už v tom ale vidím problém. Když vidím, že manželky mých kamarádů domácnost a dítě zvládají, a ještě k tomu budují kariéru nebo je jejich práce naplňuje, chce se mi brečet. Přiznávám, že tímto u mě manželka ztrácí na atraktivitě.

Vymýšlí všechno možné, aby do práce nemusela

Přitom manželka není hloupá, má vystudovanou ekonomickou vysokou školu a určitě by se někde upíchla. Přitom nechci, aby pracovala dvanáct hodin denně. Vůbec by mi nevadilo, kdyby šla někde do butiku prodávat oblečení nebo vázat květiny. Hlavně, ať má něco svého bokem. Jenže to je samá výmluva.

Dříve se vymlouvala hlavně na Honzíka a na to, že je ještě malý. Potom chvíli předstírala, že si práci hledá. Ale nic prý nevyhovovalo jejím představám. Následně ji zase údajně trápily migrény a ona se prý musí dát dohromady. Teď už přechází do protiútoku. Tvrdí, že mně se to mluví, když si mohu kdykoliv vzít práci domů a svůj pracovní čas teď řídím podle sebe. Nejspíš už zapomněla na doby, kdy jsem se k tomuto musel vypracovat. Na otázku, proč si tedy nenajde něco domů, už ale odpověď nemá. Teď na mě dokonce zkouší další dítě. Jenže to by byla dalších x let doma. Opravdu nevím, jak z toho ven.

S manželem by si měli oba sednout a tohle probrat otevřeně
S manželem by si měli oba sednout a probrat situaci otevřeně | Zdroj: fizkes / Shutterstock

Co by mohlo Kristýnu přesvědčit k tomu, aby si hledala práci?

Život v domácnosti Kristýně nejspíš vyhovuje. Přitom si ale neuvědomuje, že její nezapojování se do pracovního procesu pro ni bude mít tíživé následky. Nejedná se pouze o hrozbu minimálního důchodu, nýbrž i o věčnou závislost na manželovi. Kde má záruku, že ten se časem nezakouká jinde? Problém je i v tom, že čím starší Kristýna bude, tím větší problém bude mít najít si adekvátní práci.

Doteď ani neví, co by chtěla dělat. V padesáti však už na trhu práce nebude nejžádanějším kandidátem, a to i kvůli prázdnému životopisu. Pro vlastní dobro by se tedy měla Kristýna pokusit vykročit ze své komfortní zóny. Manžel ji v tom určitě podpoří. A když změnu bude dělat drobnými krůčky (například půl úvazek, občasná výpomoc někde), nemusí pro ni být tak strašidelná. S manželem by si měli oba sednout a tohle probrat otevřeně. Od manželky se čeká snaha překonat sebe samu a u manžela je vítaná neústupnost.  

Článek se zakládá na příběhu zaslaného naší redakci. Redakce tento zaslaný text pouze upravuje, nezasahuje do jeho stylu a nemění význam. Jelikož chráníme soukromí našich čtenářů, neuvádíme originální jméno autora a změněna jsou i jména uvedená v článku. V případě, že se s námi chcete podělit o váš životní příběh nebo zkušenost, neváhejte a pošlete nám ho na e-mail: pribehy@fajntip.cz. Použité fotografie jsou pouze ilustrační.

Zdroj článku:
  • Autorský text