Vídeňská káva: Kdy a jak tato delikatesa spatřila světlo světa

Vídeňská káva: Kdy a jak tato delikatesa spatřila světlo světa
Vídeňská káva je něco víc než jen káva. Poctivou kávu s pravou vyšlehanou smetanou si nedáváme jen tak ve spěchu. Ale naopak si uděláme čas, v klidu si sedneme a popíjíme tento sladký dezert.

Tradiční vídeňské kavárny mají jedinečnou nadčasovou atmosféru, až můžete mít pocit, že se zastavil čas. Káva je zde součástí kultury a stala se samozřejmostí každého dne. Dnes pravou vídeňskou kávu ve Vídni najdete pod německým názvem Einspänner. Jak se ale tato káva s pořádnou dávkou šlehačky do Vídně dostala?

Poprvé se vídeňská káva objevila v roce 1683 po vítězství v bitvě u Vídně. Tenkrát jeden z vítězných hrdinů, polský voják a diplomat Jerzy Franciszek Kulczycki obdržel za své zásluhy odměnu v podobě značného množství peněz a majetku. Kromě toho si mohl vybrat cokoliv z majetku nepřátelského tábora. Voják se rozhodl pro pytle naplněné tureckou zrnkovou kávou

Netrvalo dlouho a Kulczycki si otevřel první kavárnu Dům pod modrou lahví. Zpočátku se do nového podniku lidé příliš nehrnuli, což přimělo majitele kavárny experimentovat.

A tak vznikla první káva obohacena mlékem, a dokonce i medem.

O několik let později se Vídeň stala slavným kavárenským městem a J. F. Kulczycki se stal patronem místních kaváren. Dnes se vídeňská káva připravuje trochu jinak, přesto si zachovala stejný sladký tón, kterému vděčí za svůj úspěch v celém světě. 

 

Zdroje: