Koupel pro uvolnění celého těla a odbourání stresu vás nadchne

Koupel pro uvolnění celého těla a odbourání stresu vás nadchne
Koupel sama o sobě bývá velmi uvolňující a léčivá. Věděli jste, že pokud si ji správně připravíte, pomůže vám i s odbouráním stresu a s uvolněním celého těla? 

Správně připravená lázeň může přinést mnoho zdravotních benefitů. Je to něco jiného než rychlá sprcha z povinnosti před odchodem do zaměstnání. Abychom si užili všech benefitů uvolňující koupele, která dokáže zatočit i se stresem, je nutné si vyhradit dostatek času. V této době je velice užitečné a často i nutné udělat si čas sami pro sebe. Kolem nás je čím dál více stresových faktorů, mnoho práce, času málo a vyhradit si jednu hodinu pro péči o své fyzické a psychické tělo je důležité.

Uvolnění i detoxikace

Co vám taková koupel přinese? V první řadě uvolnění a detoxikaci celého těla, kterou potřebuje každý z nás. Dále odbourání stresu, tělo se zcela uvolní a vy můžete v poklidu vypnout a hodit všechny starosti za hlavu. Dojde i k uvolnění svalů a v neposlední řadě má relaxační koupel pozitivní vliv na váš spánek.

 Můžete přidat vonný éterický olejíček, mořskou sůl a jedlou sodu, Zdroj: Snowbelle / Shutterstock

Co budete potřebovat?

Čas a klid. Domluvit se s rodinou, aby vám nechali nějaký čas pro sebe, nebo si koupel připravit v době, kdy vás zcela jistě nikdo nevyruší. Dále budete potřebovat epsomskou sůl, mořskou sůl a jedlou sodu. Můžete přidat vonný éterický olejíček, to je zcela na vás, co máte rádi, případně heřmánek. Pokud budete chtít využít klid naplno i k meditace, je možné si vzít do koupelny i svíčku a šálek oblíbeného čaje. V případě, že se koupete ve večerních hodinách, tak s bylinkami pro lepší spánek. 

Teplotu je vhodné nastavit na 40 až 43 °C. A pobýt ve vaně aspoň 40 minut, aby se uvolnily veškeré účinné látky do pokožky. V případě, že chcete využít koupel pro podporu usínání a kvalitnější spánek, připravte si ji asi 90 minut před ulehnutí do postele. 

Pozitivní přínosy relaxační koupele

Vaše pokožka se pročistí, detoxikuje a v reakci na teplou vodu bude uvolňovat endorfiny. Zvýší se průtok krve. Koupel má pozitivní vliv i na dýchání, může mít pozitivní vliv na krevní tlak a snížit riziko infarktu. Dokáže zrychlit tep vašeho srdce, tím podporuje i spalování kalorií. Dalším benefitem je, že bojuje proti zánětu v těle, pomáhá chránit před nemocemi a infekcí. Zlepšuje krevní oběh, pomáhá uklidnit nervový systém, a především pomůže zmírnit bolest pohybového aparátu. Stres způsobuje stažení celého těla, ale horká koupel s tím umí bojovat na několika frontách. 

Benefity koupele jsou zřejmé a není jich málo. Pokud si vyhradíte čas a budete se jim věnovat pravidelně, jistě pro vás budou přínosem. Eliminujete stres, užijete si hodinku jen pro sebe a se sebou, vydechněte, odpočiňte si ještě doplňte do těla hořčík s pomocí epsomské soli a dalších voňavých přísad! Jisté účinky má i jednorázově nebo jednou za čas, ale rozhodně se vyplatí z důvodu eliminace stresu

 

Zdroje:

Zdroj článku:
  • www.healthline.com