Je káva v těhotenství bezpečná? A čím ji nahradit?

Je káva v těhotenství bezpečná? A čím ji nahradit?
Milujete svůj ranní rituál s šálkem kávy, ale zajímá vás, zda si můžete kávu vychutnat bez obav i v těhotenství?

Nepříznivý vliv kávy v těhotenství

V těhotenství se toho pro ženu mnoho změní. Jednou z důležitých změn je také úprava jídelníčku. Ohledně pití kávy během těhotenství se odborníci zcela neshodují, ale z výzkumů vychází, že minimálně omezení kofeinu je nezbytné.

Několik studií prokázalo nepříznivý vliv kávy na plodnost a těhotenství. „V některých průzkumech se našla souvislost mezi kofeinem, kratší délkou těhotenství a nižší hmotností novorozence. Po jednom a více šálcích denně se také projevila tendence k nižšímu procentu otěhotnění,“ uvádí v knize O kávě a čaji Ivan Krejčí.

Kofein prostupuje placentou přímo k dítěti, avšak lidské embryo nemá enzym potřebný k rozkladu kofeinu. V těhotenství se také tělo zbavuje kofeinu pomaleji a ten může v těle působit déle.

Také nejnovější studie potvrzují, že káva v těhotenství není vhodná. Výzkumníci z Rochesterské univerzity v únoru tohoto roku zjistili, že kofein konzumovaný během těhotenství může změnit důležité spoje v mozku, které mohou vést k pozdějším neurologickým problémům. Výzkum byl proveden na více než 9000 dětech v rozmezí devíti a deseti let. 

Světová zdravotnická organizace uznala, že nadměrný příjem kofeinu může být spojen s omezeným růstem, sníženou porodní hmotností a předčasným porodem. Doporučuje, aby těhotné ženy výrazně omezily příjem kofeinu. Většina odborníků se shoduje na 200 mg za den, ale někteří tvrdí, že by těhotné měly z jídelníčku kávu zcela vyřadit. 

Jak tedy postupně omezit kofein

Pijete-li několik káv denně, zkuste nejprve příjem snížit na 1-2 šálky za den. Poté začněte míchat klasickou kávu s kávou bezkofeinovou a pak teprve úplně vyřaďte kávu s kofeinem. Nahradit ji můžete ajurvédskou, špaldovou nebo čekankovou kávou. 

Nezapomeňte, že do celkového souhrnu příjmu kofeinu se počítá nejen káva, ale také černý čaj, hořká čokoláda, nealkoholické pivo nebo energetické nápoje.