Alarm v Česku: Děti v nebezpečí kvůli HHC v bonbónech, vláda zakročila proti nové drogové hrozbě

Alarm v Česku: Děti v nebezpečí kvůli HHC v bonbónech, vláda zakročila proti nové drogové hrozbě
Na doporučení Ministerstva zemědělství už nebude možné prodávat potraviny s obsahem HHC, včetně jejích derivátů. Tato látka se totiž brzy objeví na seznamu návykových látek.

 Co je vlastně HHC?

Hexahydrokanabinol, zkráceně HHC, stopově objevuje jako přírodní látka v konopí setém, zpravidla se ale uměle vyrábí z notoricky známého THC, tedy tetrahydrokanabinolu. Pod těmito složitě vyslovitelnými názvy se skrývají psychoaktivní látky, užívané s cílem navodit si změněný stav vědomí. Na rozdíl od přírodního THC, které je v České republice legislativně omezeno již po dlouhou dobu, syntetické HHC je stále ještě novinkou, na kterou se zákony teprve chystají zareagovat.

Lidská vynalézavost nezná hranic

Co není zakázané, to je povolené. Na to spoléhají prodejci HHC, kteří touto látkou – která se svou sílou a nebezpečností s přehledem vyrovná THC, „vylepšovali“ nejrůznější cukrovinky, které jsou bez jakéhokoliv omezení k dostání v prodejních automatech. Tiskem proběhla řada kauz, kdy se mladí lidé, včetně dětí, přiotrávili želatinovými medvídky s obsahem HHC. Oproti klasické marihuaně zatím nejsou s nákupem těchto dobrůtek spojena žádná rizika a cca 200 Kč za sáček s pěti bonbónky není pro děti nijak závratná částka.

Česká vláda zareagovala

HHC už je v Evropské unii nelegální v řadě států, včetně poměrně liberálního Dánska, či Švédska. Česko s rozhodnutím otálelo, ale běh věcí uspíšila medializace kolem nadužívání potravin s HHC dětmi. V polovině února proto vláda schválila, že HHC a jeho deriváty (HHC-O a THCP) budou dočasně zařazeny na seznam návykových látek. V praxi to znamená, že jejich prodej přestane být legální. V platnost tento zákaz vejde dnem, kdy bude ve sbírce zákonů zveřejněna novela nařízení vlády č. 463/2013 Sb., o seznamech návykových látek. Očekává se, že to nebude později než v první polovině března.

Bonbóny s HHC byly oblíbené především díky lehce dostupným automatům
Bonbóny s HHC byly oblíbené především díky lehce dostupným automatům | Zdroj: Veebass / Depositphotos

Mlsání bude trestné

Od dne účinnosti zmíněného nařízení vlády bude trestný nejen prodej jakýchkoli potravin s obsahem HHC, ale postihováno bude i jejich držení. Podle slov protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila (ODS) je údajně ve hře možnost udělování milostí prezidentskou kanceláří pro potrestané běžné uživatele – na to však rozhodně nelze spoléhat.

Dočasný zákaz nahradí zákaz definitivní

Popisovaná novelizace seznamu návykových látek nebude platit navěky. Zákaz prodeje skončí 1.1.2025. To ale neznamená, že psychotropní bonbóny se vrátí na neregulovaný trh. V té době by už stávající provizorní legislativní „náplast“ měla nahradit novela zákona o návykových látkách, kde by HHC mělo být jednou provždy označeno za psychoaktivní látku a její prodej by měl být výrazně omezený – pouze plnoletým osobám a jen ve specializovaných obchodech. Návrh novely zákona je nyní v Poslanecké sněmovně, otázkou však je, zda se stihne včas schválit.

A co na to prodejci?

Ti si z blížícího se zákazu moc těžkou hlavu nedělají. V řadě automatů a prodejen teď rozjeli výprodeje skladových zásob a údajně už jsou připravené i další syntetické alternativy, které zakázány nejsou a hned tak nebudou.