Kardio bez ztráty svalů: Tahle cvičení vám v nabírání svalové hmoty bránit nebudou

Kardio bez ztráty svalů: Tahle cvičení vám v nabírání svalové hmoty bránit nebudou
Vaši schopnost spalovat tuky a budovat svaly může ovlivnit zvolená strava a cvičební návyky. Ač se to zdá nemožné, lze dosáhnout obojího – především vhodně zvolenou kombinací pohybů. Spojte kardiovaskulární cvičení se silovým tréninkem a hubněte bez ztráty svalů.

Kardiovaskulární cvičení je pro vaše zdraví důležité

Zpevnění těla není snadné, jelikož ztráta tuku a nabírání svalů nejdou úplně dohromady. Příliš mnoho kardia totiž způsobuje, že ztrácíme svalovou hmotu. Vlastně se dá říct, že jakékoli cvičení tohoto typu má za následek mizení svalů. Podle vědců však existuje kardio cvičení, pro které tohle pravidlo neplatí.

Kardiovaskulární cvičení se také nazývá aerobní a označuje prakticky jakoukoli aktivitu, jež zvyšuje srdeční a dechovou frekvenci po delší dobu. Mezi jeho výhody patří zlepšení zdraví srdce a plic, snížení rizika chronických onemocnění, jako je cukrovka a hypertenze, dále zvýšení vytrvalosti a energie a rovněž zlepšení celkové pohody.

Pomůže sprint, cyklistika nebo skákání přes švihadlo

Praxe kombinující odporový trénink s kardiem se obvykle označuje jako „souběžný trénink“. Existuje několik zajímavých proměnných, které mohou ovlivnit, jak kardio trénink působí na vaši sílu a hypertrofii. Nepřetržitý běh, vytrvalostní běh nebo chůze způsobují výrazně větší pokles rozvoje optimální hypertrofie ve srovnání s jízdou na kole, která se ukázala být výrazně lepší při dosahování hypertrofie v kombinaci s odporovým tréninkem.

Na základě studovaných typů kardia bylo zjištěno, že zatímco běhy na dlouhé vzdálenosti, procházky nebo dlouhé kardio tréninky negativně ovlivňují sílu a hypertrofii, sprint a jízda na kole nikoli. Cyklistika je jedním z nejoblíbenějších kardio cvičení, pomůže vám zhubnout při zachování svalů. Můžete vyzkoušet buď rovnoměrné tempo, nebo intervalový trénink. Nezapomínejte však ani na zmíněný rychlý běh, všestranné kardio cvičení, jež nevyžaduje žádné vybavení a lze ho provádět kdekoli.

Další vyhledávanou možností je box, kardio cvičení pomáhající při výrazném spalování kalorií a posilování horní části těla. Pokud se při cvičení zatoužíte vrátit do dětství, můžete dát přednost skákání panáka nebo přes švihadlo. S těmito cvičeními efektivně zapojíte celé tělo.

Zhubněte s kardiem bez ztráty svalů

Schopnost zhubnout bez ztráty svalové hmoty s pomocí kardia závisí na několika faktorech, včetně stravy, tréninkového režimu a intenzity cvičení. Spojení kardia cvičení se silovým tréninkem nejenže zajistí udržení svalového přírůstku, ale také vám umožní vybudovat si v těle lepší svalovou hmotu. Každý z nás by měl týdně absolvovat alespoň 150 minut středně až vysoce intenzivního kardia, aby si udržel celkové zdraví a kondici.

Konzumujte optimální množství bílkovin. Zrychlí váš metabolismus a udrží vás syté, aniž byste se přejídali, a zabrání úbytku svalové hmoty. Zaměřte se alespoň na 1 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti a získávejte bílkoviny z čistých zdrojů, jako je libové maso, ořechy, vejce, ryby atd.