Znáte zelený Matcha čaj? O výhodách jeho pití byste měli rozhodně vědět

Znáte zelený Matcha čaj? O výhodách jeho pití byste měli rozhodně vědět
Už jste někdy slyšeli o výjimečném zeleném Matcha čaji, jehož pití je spojené především s Japonskem? Výhody tohoto zeleného zázraku totiž rozhodně nejsou zanedbatelné a měli byste je zákonitě znát.

Antioxidant v zeleném prášku

Matcha čaj je vyhledávaný zejména z toho důvodu, že obsahuje vysoký podíl složek, které mají antioxidační účinky. Jedná se zejména o vitamin C, polyfenoly či flavonoidy. Matcha čaj je díky svým vlastnostem považován za produkt té nejvyšší kvality, který je zároveň velmi aromatický a chutný.

Jaké v sobě Matcha čaj skýtá výhody?

Matcha čaj zlepšuje koncentraci i mozkovou činnost. Je velmi vhodnou alternativou pro takzvané nabuzení organismu. Výjimečný je zejména díky kombinaci kofeinu a také L-theaninu, který působí nejen povzbudivě, ale také konejšivě. Výsledkem tohoto dokonalého spojení je poté stav takzvané klidné pozornosti, což je obrovská výhoda proti stavu neklidu, který způsobuje nadměrné pití kávy. Matcha také zlepšuje pozornost, paměť či reakční dobu.

Matcha představuje také vhodnou alternativu pro všechny, kteří nemají v lásce kávu, ale potřebují zlepšit svou pozornost a také se nabudit k lepším výkonům.

Antioxidační účinky jsou k nezaplacení

Díky svým bezvadným antioxidačním účinkům je Matcha velmi dobrým bojovníkem proti všem volným radikálům, které v našem těle poškozují buňky, a tím pádem způsobují různá chronická onemocnění. Má dokonce až třikrát vyšší obsah katechinu než ostatní zelené čaje. Ty se v Matche vyskytují z toho důvodu, že se Matcha zpracovává tradičním způsobem kultivování.

Podporuje činnost srdce a má pozitivní vliv na hubnutí

Matcha je typem čaje, který má vliv na činnost našeho srdce. Díky pravidelnému pití Matcha čaje snížíte riziko srdečního onemocnění až o polovinu. Zelený čaj se totiž podílí na snížení hladiny takzvaných triglyceridů a také LDL cholesterolu, který poté brání oxidaci špatného cholesterolu a chrání tak před srdečními chorobami. Matcha čaj je také vhodný při hubnutí jelikož podporuje spalování tuků.

Pokud vám Matcha čaj nechutná v tekuté podobě, můžete si ho pořídit ve formě suplementů. Pokud již máte dobré zkušenosti s pitím zeleného čaje, u Matcha čaje budete ještě více nadšení z jeho účinků.

Puding s chia semínky a zeleným čajem matcha
Puding s chia semínky a zeleným čajem matcha, Zdroj: Nina Firsova / Shutterstock

Jakým způsobem lze Matcha čaj používat?

Matcha čaj nemusíte pouze pít či konzumovat ve formě suplementů, ale můžete ho také zakomponovat do různých pokrmů dle vlastní chuti. Vyplatí se ho například přidat do ovesných vloček ke snídani, do smoothie či ho můžete také využít při pečení, kdy Matchu přimícháte do pečiva či do koláčů. Připravit si ovšem můžete i Matcha latte, které je velmi chutné. Vaší fantazii se meze rozhodně nekladou, a tak je možné Matcha čaj přidávat také do salátových dresinků, popcornu, granoly či si z něj vyrobit matcha nanuk.

 

Zdroje: