Chcete mít letos skvělou úrodu jahod? Vyzkoušejte toto hnojivo, které máme všichni doma

Chcete mít letos skvělou úrodu jahod? Vyzkoušejte toto hnojivo, které máme všichni doma
Domácí postřiky a hnojiva bývají často velmi účinné a je možné je vyrábět z běžně dostupných surovin, které obvykle doma máme na jiné účely. Pro pořádnou úrodu jahod se vyplatí aplikovat kvasnice.

Pěstování plodin na zahradě nebo v květináči na terase či balkóně se často neobejde bez ošetřování rostlinek postřikem nebo přípravkem proti škůdcům s jiným typem aplikace, a samozřejmě přihnojování. K tomuto účelu lze využívat univerzálních či specializovaných produktů se složením, případně si vyrobit domácí variantu. Domácí postřiky a hnojiva jsou často připravovány z běžně dostupných surovin, jež máme zpravidla doma po ruce na vaření, standardní úklid, případně kosmetické potřeby, a mnohdy se vyznačují velmi vysokou účinností. Jednou z takových surovin jsou i pekárenské kvasnice (sušené i čerstvé), které lze využít jak jako postřik proti houbám.

Účinky kvasnic jako postřiku a hnojiva

Primární funkcí kvasnic jako složky postřiku či hnojiva je pomoci ošetřované rostlinky posílit. K aplikaci se používají kvasnice aktivované, vytvoří se tedy směs, ve které již byl zahájen kvasný proces. Právě ten je schopen rostlinky nejen chránit proti škodlivým houbám, ale také pomoci jim vyživovat kořínky. Používáním tohoto hnojiva je možné dosáhnout u rostlin mnohem lepších celkových vlastností, silnějších funkčních částí a samozřejmě také výnosu. Nejčastěji se hnojivo z pekárenských kvasnic používá na klasickou zeleninu často napadanou houbami (rajčata, okurky), a pak na ovoce. Postřik je možné aplikovat na ovocné stromy, které se potýkají s různými škůdci z kategorie mikroorganismů (v kombinaci s mlékem pak mohou vytvořit víceúčelový postřik působící také proti mšicím). Jako postřik i hnojivo se pak kvasnice výborně hodí na záhony jahod, které posilují a zároveň chrání – rostliny pak mívají mnohem vyšší výnosy.

Jak připravit hnojivo z pekárenských kvasnic na jahody

Existuje hned několik typů hnojiva z pekárenských kvasnic, které lze aplikovat na jahody – liší se mezi sebou především druhem a poměrem jednotlivých složek. Standardně se však pracuje se dvěma variantami, a to s nezkvašeným a zkvašeným hnojivem. Běžně se tato hnojiva připravují podle následujících postupů, přičemž použít lze zpravidla jak kvasnice sušené, tak čerstvé.

Nezkvašené hnojivo z kvasnic

Na toto hnojivo se používá 32 g sušených nebo 100 g čerstvých kvasnic, které se nechají rozpustit v 10 l horké (nikoli vařící) vodě. Směs je potřeba pořádně rozmíchat a následně nechat stát přibližně hodinu. V této formě jím můžete rovnou záhonky zalévat.

Zkvašené hnojivo z kvasnic

Tato varianta je silnější při použití stejného množství vstupního materiálu (postupem v podstatě dojde k namnožení mikroorganismů). K 32 g sušených nebo ke 100 g čerstvých kvasnic je potřeba přidat sklenici vlažné cody a 1 až 2 sklenice cukru. Směs se nechá stát po dobu dvou hodin a následně se zaleje 10 l vlažné vody. Příprava roztoku pak trvá další týden, kdy probíhají kvasné procesy, a poté je potřeba před aplikací provést naředění (1 sklenice hnojiva na 10 l vody).