Za krásami Česka aneb zajímavosti pražských Havlíčkových sadů

Za krásami Česka aneb zajímavosti pražských Havlíčkových sadů
Zdá se, že cestování do zahraničí bude v současné složité době ještě nějaký čas poměrně omezené. Naštěstí i v ČR existuje řada zajímavých míst. Zveme vás na toulky pražskou Grébovkou.

Romantika mezi vinicemi

Park Havlíčkovy sady alias Grébovka se nachází na Vinohradech. Hranice parku vymezují na severu ulice U Havlíčkových sadů a Rybalkova a na jihu potok Botič.

Havlíčkovy sady jsou inspirovány italskou renesancí a nabízejí Pražanům i návštěvníkům možnost se na chvíli ukrýt před ruchem velkoměsta. Z tohoto místa je rovněž překrásný výhled na Prahu. Jedná se tak o populární lokalitu, které slouží procházkám i rekreaci.

Na pozemcích, kde se dnes nachází park, dříve existovaly vinice. Ty založil už ve 14. století tehdejší král Karel IV. Pěstování vína se v areálu parku udrželo dodnes, v současnosti se zde pěstuje celkem osm odrůd. Vinohrad se nachází ve spodní části parku v prudkém svahu. Vinicím vévodí romantický altán.

Areál nechal mezi lety 1871 až 1888 vybudovat podnikatel Moritz Gröbe, který jím obklopil svou honosnou vilu. Ta dodnes tvoří dominantu tohoto místa. A po zakladateli se parku právě říká Grébovka.

Kulisy, které nadchly i filmaře

Park však skýtá více zajímavých staveb. Jednou z velmi poutavých zajímavostí Grébovky je Grotta, umělá jeskyně. Vznikla v letech 1870 až 1887. Za jejím návrhem stojí tým tvůrců ve složení A. V. Barvitius, J. Schulz, B. Shnirch, J. Vorlíček a pražský stavitel Havel.

Důkladnou rekonstrukcí si pak jeskyně prošla v letech 2009 až 2012. Mohl se sem tak vrátit i ukradený originál sochy Neptuna, který zmizel v 90. letech, aby byl posléze nalezen v rukách soukromého sběratele, který jej nakonec vrátil. Romantické místo učarovalo také filmařům. Natáčely se zde některé scény z filmu Panna a netvor z roku 1978.

V rámci celkové rekonstrukce parku se podařilo obnovit všechny dříve chátrající objekty. V roce 2006 také bylo uvedeno do provozu dětské hřiště. Grébovka se tak stala místem, kde mohou volný čas trávit i nejmenší návštěvníci.