Spravedlnost a udržitelnost ve výrobě smartphonů – to jsou telefony od Nizozemské společnosti Fairphone

Spravedlnost a udržitelnost ve výrobě smartphonů – to jsou telefony od Nizozemské společnosti Fairphone
Mobilní telefony používáme každý den, a to tolik, že si to už ani neuvědomujeme. Často ale ani nepomyslíme na to, jak se tyto přístroje vyrábějí. Nizozemská společnost Fairphone se snaží o změnu v této kruté výrobě a přichází s férovými a udržitelnými smartphony. Jejich výroba však není zadarmo.

Běžné mobilní telefony se vyrábí ze surovin z chudých oblastí, které zpracovávají dělníci s krutými pracovními podmínkami. O původu našich telefonů se ale často téměř nic nedozvíme a výrobci informace záměrně tají.

Tento postup chtěla změnit nizozemská firma Fairphone. Vznikla jako aktivistická skupina, která na toto téma upozorňovala. Později se ale dostali k samotné výrobě telefonů a tím, že pronikli do samotného procesu mohli přijít na to, jak chyby výrobců napravit. To se jim opravdu povedlo a firma sklidila poměrně velký úspěch. Za první rok totiž prodala už 25 tisíc mobilních telefonů.

Dnes už je to 7 let od založení firmy a Fairphone uvádí už svůj třetí model.

Jak to funguje?

Firma zaručuje, že při výrobě jejich telefonů nedochází na dětskou práci, materiály použité na součástky pocházejí pouze ze zdrojů, které neničí životní prostředí a těžařské firmy se k zaměstnancům chovají férově. Fairphony proto nesou označení Fair Trade.

Fairphone se také snaží o to, aby si lidé nekupovali nový telefon tak často a raději se snažili opravit ten starý. Proto firma navázala spolupráci se společností iFixit, která vytváří návody pro domácí opravu telefonů a prodává i jejich náhradní díly.

V krabičce, ve které vám telefon přijde navíc nenajdete žádná sluchátka, kabely, a dokonce ani nabíječku. Je to proto, abyste zbytečně neměli další nabíječku, když už doma jednu máte a nedocházelo tak k plýtvání. Příslušenství se ale samozřejmě dá na jejich stránkách přikoupit.

Jedinou nevýhodou tohoto férového a udržitelného telefonu je vyšší cena. Férová výroba totiž něco stojí a za telefon si budete muset trochu připlatit. Nejnovější model (Fairphone 3+) stojí 469 euro, což je v přepočtu téměř 13 tisíc korun. Pokud to ale porovnáte s novými modely ostatních výrobců mobilních telefonů, cena Fairphonu je o dost nižší, navíc vám vydrží o dost déle a můžete mít dobrý pocit z toho, že děláte správnou věc pro planetu i lidi.