Co by kdyby? Ministr Blatný připravil plán pro koronavirovou superkrizi

Co by kdyby? Ministr Blatný připravil plán pro koronavirovou superkrizi
Musíme se připravit na nejhorší scénář. Jak by se změnila opatření, kdyby se nemoc covid19 opět šířila rapidním tempem představil ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Cesta z lockdownu ven je stále ještě velice daleko, to nutí krizový štáb přemýšlet i nad tím nejčernějším scénářem. Mohlo by se zdát, že opatření jsou přísná až až, stále mohou být restrikce ještě tvrdší, proto v pondělí představil ministr Blatný záložní krizový plán.

Musíme zohlednit rozšiřující se mutaci viru

S šířením britské mutace koronaviru, která už byla zjištěna i v České republice je nutné přemýšlet nad efektivitou dočasných opatření. Ačkoliv prozatím nebyl prokázán horší průběh nemoci po nakažení touto mutací koronaviru, je zjištěno, že se šíří agresivněji, a to může znamenat další obrovský problém. Proto je nutné mít v záloze další plán.

Volné kapacity v nemocnicích jsou priorita č. 1

Hlavní rozhodovací kritérium, co se rozvolňování a zpřísňování opatření týká, bude v první řadě stav kapacit v nemocnicích. Pakliže budou nemocnice plné, budeme muset bezesporu zpřísnit opatření.

Uzavřené podniky a omezení vycházení z domu

Ministr Blatný uvedl, že pokud by byl systém opatření nedostačující, může dojít k dočasnému uzavření některých podniků, může být omezen pohyb kolem bydliště, nebo může dojít k nařízení, kdy bude nutné používat respirátory namísto roušek.

Tento plán ale samozřejmě nemusí vůbec nastat. Vše záleží na tom, jak se bude pandemická situace v ČR vyvíjet.

Bude se měnit také PES

V současné době ministerstvo pracuje na změnách v systému PES, který by měl nově umožnit školákům návrat do lavic i v pátém stupni epidemiologického systému. Tyto změny však nejsou dosud stoprocentně potvrzeny, a tak si na konečný verdikt budeme muset ještě chvíli počkat.