Nová opatření už od soboty, zákaz prodeje na trzích a do autoškoly pouze s respirátorem

Nová opatření už od soboty, zákaz prodeje na trzích a do autoškoly pouze s respirátorem
I když je PES ve 4. stupni, tak se od soboty opět zpřísní opatření. Styky s rodinou bychom měli omezit na minimum, na tržišti nenakoupíme a vlekaři už letos nejspíš neotevřou.

Ve čtvrtek večer oznámila vláda nová pravidla pro boj s pandemií koronaviru. Ačkoliv index PES je už několik dní na stupni 4 a správně by tak mělo dojít k uvolňování, stane se přesný opak a opatření se zpřísní. Pravidla budou platit už od soboty. Co přesně se změní?

Pro školy se nic nemění, pro autoškoly ale ano

Nadále platí, že kontaktní výuku mohou mít pouze žáci prvních a druhých tříd základních škol, otevřené zůstanou také mateřské a speciální školy. Kdy dojde alespoň na žáky posledních ročníků a maturanty prozatím nebylo odhadnuto. 

Těm, kteří zrovna navštěvují autoškolu už ale rouška v aute stačit nebude. Celá posádka vozu bude muset mít během jízd respirátor FFP2.

V obchodech jen to nejnutnější, na trzích už nenakoupíme vůbec

Pro většinu obchodů zůstávají pravidla stejná. Smí se prodávat pouze nezbytný sortiment a je třeba dodržovat hygienická opatření. Nakoupit tak můžeme například potraviny, drogérii, domácí potřeby a dětské oblečení. Obchody nabízející zboží jako oblečení pro dospělé apod. tak zůstanou nadále uzavřeny.

Nově není možné nakupovat na trzích všeho druhu.

Zákaz návštěv v nemocnicích

Za nejbližšími do nemocnic se nepodíváme ani s negativním testem. Návštěvu v nemocnici je možné domluvit pouze v případě, že jde o pacienta na dětském oddělení, o pacienta v terminálním stádiu nemoc. Účast otce u porodu je stále možná.

Pro domovy seniorů platí stále stejná pravidla, návštěvníci musí mít respirátor a negativní test.

Ubytování pouze za služebními účely

Od soboty nebude možné ubytovat se v žádném ubytovacím zařízení za účelem rekreace. Služby mohou být poskytovány pouze osobám na služebních cestách. Co se týká cest samotných, ministr Havlíček rovněž apeloval na zaměstnavatele, aby tyto cesty snížili na nezbytné minimum.