Nakoupit, do práce a domů: Máme tady lockdown

Nakoupit, do práce a domů: Máme tady lockdown
Zavřené obchody a provozovny ostatních služeb. Také omezená úřední doba a zákaz volného pohybu osob. Připravte se, protože od čtvrtečního rána platí v České republice lockdown.

Ve středu byla sjednaná mimořádná tisková konference, na které vyhlásil ministr zdravotnictví Roman Prymula tzv. lockdown. Často skloňovaný pojem z minulých dní už není jen "hrozbou", od čtvrteční šesté hodiny ranní je v platnosti.

Zákaz volného pohybu osob

 Pohyb osob je umožněn pouze za účelem cesty do zaměstnání, na nezbytný nákup potravin a jiných potřeb, dále za účelem pomoci blízkým, nebo kvůli cesty k lékaři.

Zároveň ale ministr zdravotnictví doporučuje pohyb venku na čerstvém vzduchu. Je možné vyrazit na procházku do parku, nebo mimo zastavěnou plochu měst a obcí. Toto platí však v případě, že je osoba o samotě, nebo maximálně v počtou dvou osob, které sdílejí domácnost.

Je možné vyrazit na chatu, nebo chalupu.

Uzavření maloobchodů a služeb

Lockdown nejvíce pocítí poskytovatelé služeb, jako je třeba kadeřnictví, kosmetika a mnoho dalších, dále pak provozovatelé maloobchodu. Všechna tato zařízení musí být po dobu lockdownu uzavřena.

Výjimku tvoří prodejny se základním sortimentem – potraviny, lékárny, drogerie. Dále pak mají výjimku i prodejny paliv, tabákových výrobků, krmiv pro zvířata a prodejny malých zvířat, prodejny brýlí a kontaktních čoček, novin a časopisů, květinářství, zámečnictví, čistírny a prádelny, provozovny pohřebních služeb, instalace a oprav domácích spotřebičů, servisu výpočetní techniky, prodejny textilní galanterie, náhradních dílů k dopravním prostředkům, prodejny umožňující vyzvednutí zásilek, prodejny jízdenek, nebo provozovny poskytující služby v oblasti stavebnictví.

Rovněž se omezení netýká velkoobchodů, ty mohou fungovat jako za běžného provozu.

Úřední hodiny

Nově budou úřady a jim podobné instituce otevřeny pouze 5 hodin 2 dny v týdnu. Vláda také apeluje na občany, aby řešili s úřady pouze nezbytné věci a na schůzky se objednávali předem.