Několik zaručených rad na úsporu energie v rodinném domě: Uspořádejte si doma čas od času „hodinu země“

Několik zaručených rad na úsporu energie v rodinném domě: Uspořádejte si doma čas od času „hodinu země“
Velmi aktuální téma je spotřeba energií. A pokud žijete v rodinném domě, může pro vás být navýšení ceny energií velmi zátěžové. Jsou ale možnosti, jak ušetřit a zároveň pomoci životnímu prostředí. Víte, co pro to můžete vy sami udělat?

Zaměřte se na domácí spotřebiče

Zapínáte poloprázdnou myčku nebo pračku? Není vhodné je přeplňovat, ale rozhodně je nepouštějte poloprázdné. Budete je zapínat méně často a v součtu může jít o celkem vysokou úsporu energie. Další kilowatty ušetříte, pokud nebudete nechávat nádobí sušit myčku, ale místo toho ji otevřete a necháte ho volně uschnout.

Sušte prádlo venku na vzduchu

Pokud máte možnost, namísto sušičky prádlo sušte venku na zahradě. Nebudete muset sušičku ani zapnout. A prádlo bude krásně vonět.

Vyměňte žárovky za úspornější

Pokud svítíte doma klasickými žárovkami, vyplatí se investovat a vyměnit je. Úsporná LED žárovka má několikanásobně menší spotřebu energie než klasická. Při každodenním svícení se vám to rychle vrátí.

Sprchujte se kratší dobu

S dlouhou horkou sprchou neušetříte. Naopak, pokud se budete sprchovat kratší dobu, a navíc chladnější vodou, bude to mít efekt. Chladnější voda navíc prospěje vašemu zdraví.

Vypínejte elektroniku, pokud ji nepoužíváte

Necháváte spotřebiče v režimu zapnuto? Máte neustále zapnutý notebook, tiskárnu, televizi, a to i ve chvíli, kdy je nepoužíváte? Jakákoliv rozsvícená kontrolka zbytečně spotřebovává energii. Zvlášť v případě, že je necháváte zapnuté přes noc. Odpojujte i nabíječky, které aktuálně nenabíjí.

Vyměňte spotřebiče za energeticky úsporné

Pokud je to ve vašich možnostech, zbavte se starých a neúsporných spotřebičů. Pokud používáte deset let starou lednici, je na místě se poohlédnout po nové. To samé platí i u dalších spotřebičů v kuchyni, ale jde i o kávovary nebo elektroniku. Při pořizování nových si hlídejte elektronické štítky.

Nezapomínejte na nízký tarif

Pokud máte elektřinu na vysoký a nízký tarif, můžete výrazně ušetřit. Energeticky náročné spotřebiče zapínejte v době, kdy máte levnější elektřinu. Zapište si tyto hodiny a využívejte je.

Uspořádejte si doma čas od času „hodinu země“

Jde o mezinárodní klimatickou akci, konanou v březnu, kdy se přesně na jednu hodinu vypínají veškerá osvětlení a elektrické spotřebiče. Jde o velmi prospěšnou akci, která má za cíl zvýšit povědomí o změnách klimatu. Tím navíc ukážete i dětem, jak moc je energie využívaná a že i ony sami mohou dělat něco víc pro rodinné prostředí.

Věnujte se více aktivitám mimo domov

Když budete venku, věnovat se sportu, procházkám a jeden druhému, a nebudete sedět doma u televize, uděláte to nejen pro váš rozpočet, ale i pro vaše zdraví. Být na vzduchu, hýbat se, spotřebiče nechat doma vypnuté – to vše se vám bohatě vrátí.