Konec cenového šílenství? Co se skrývá za údajným poklesem cen potravin

Konec cenového šílenství? Co se skrývá za údajným poklesem cen potravin
Pro mnohé z nás to je skvělá zpráva. Za stejnou sumu si můžeme koupit mnohem více potravin než před rokem. Máme ale právo na takový optimismus? Pojďme se podívat, jak to skutečně je.

Nejspíše si vzpomenete na náš nedávný článek, ve kterém jsme rozebírali stále vyšší ceny cukru. Od té doby můžeme být optimističtější. Jak jste si nejspíše již stačili povšimnout, cena onoho předraženého cukru, ale také jiných běžných potravin znatelně klesla.

Dort si již upečeme mnohem levněji

Potraviny, které potřebujeme k pečení, jako jsou mouka, cukr, vajíčka, mléko či máslo nás nyní vyjdou levněji. Vyplynulo to z výzkumu Českého Statistického Úřadu. Ten provedl rutinní kontrolu prostřednictvím nákupu. Zatímco v lednu zaplatil 880 korun, v únoru stejný nákup vyšel na 862 korun. Není to moc znatelná cena, avšak pokud provedeme takových nákupů deset, rozdíl 180 korun již bude znatelnější.

Tento údaj je zavádějící

Některé potraviny byly tak levné hlavně proto, že se na ně vztahovala cenová akce. Ovšem hlavní příčina náhlého zlevňování byly klesající poplatky za energie. Ekonomové se shodují na tom, že v porovnání se sníženou sazbou DPH na potraviny či již zmíněnými levnějšími energiemi je pokles ceny minimální. To znamená, že jde poznat, ovšem obchodníci i nadále nechávají vysoké, pouze o trochu snížené ceny.

Zatímco ceny některých potravin klesají, naopak například u brambor nebo piva rostou
Zatímco ceny některých potravin klesají, naopak například u brambor nebo piva rostou | Zdroj: ginasanders / Depositphotos

Potraviny jsou stále dražší než před rokem 2020

A jiné to bohužel nejspíše nebude. Přestože dochází k viditelnému zlevňování všech základních potravin, chléb stále stojí téměř dvakrát tolik než rok předchozí.

Naopak pivo, jablka či například brambory jsou zdraženy. Z toho vyplývá, že za běžný nákup nemusíme nutně ušetřit, dokonce se nám může hodně prodražit v závislosti na tom, jaké potraviny vlastně kupujeme. U brambor jde o výjimečnou sumu. Nyní zaplatíme o 37% více než před rokem, což nejsou příliš dobré vyhlídky do budoucna.

Naše měna ztrácí na hodnotě

Hodnota České Koruny v poslední době kolísá, více však klesá. I to bude mít na ceny potravin u nás velmi neblahý vliv. Lze tedy předpokládat, že se nižšími cenami můžeme radovat pouze dočasně.

Zajímavosti o zlevňování potravin

V poslední době se snížily ceny obilovin i olejů rostlinného původu, což umožnilo zlevnění chleba, mouky i dalších surovin a potravin. Již tolikrát zmiňovaný cukr nyní můžeme zakoupit pod 30 korun, kilogram kvalitního másla seženeme za méně než dvě stovky. Běžné ceny celé řady potravin jsou v letošním roce mnohem nižší, než jsme mohli vidět minulý rok, a to i v případě, že se tenkrát na produkt stahovala akční cena.

Došlo ke skutečnému zlevnění?

Každý odpoví jinak, ale faktem zůstává, že za nákup letos utratíme mnohem méně než v roce předešlém. Rovněž se již nesetkáváme s astronomickými cenami, na které, když jsme minulý rok narazili, jsme nevěřícně civěli hned poté, co v nás skutečně nepříjemně hrklo.

Co si o tom myslíte vy? Pocítili jste zlevnění nebo si myslíte, že jsou potraviny čím dál tím dražší?

Zdroje článku: