Vytvořte si vlastní semínkové bomby pro včely

Vytvořte si vlastní semínkové bomby pro včely
Včely jsou velmi důležitým hmyzem, bez kterého si jen lze těžko představit život na naší planetě. Pokud chcete pomoci tomuto ohroženému druhu, vytvořte si semínkové bomby a udělejte radost těmto drobným tvorům.

Pomoc včelám

Příroda je mocná a krásná čarodějka. Pouhý pohled na rozkvetlou louku nebo stromy je doslova pastvou pro naše oči. Kousek přírody si mohou vytvořit majitelé pozemků, zahrádek, nebo alespoň si přiblížit trochu přírody na balkóně či terase. Nejen krásné květiny, rostliny nebo stromy vám vykouzlí úsměv na tváři, když jsou v době největšího rozkvetu, ale radost budou mít také včely, motýli a další hmyz, který potřebuje pyl a nektar. A jak udělat hmyzu další radost? Je to velmi jednoduché – stačí si vytvořit nenáročné domácí semínkové bomby a poté je vhodit do vlastní zahrady nebo do přírody.

Návod na semínkové bomby

Výroba semínkových bomb není vůbec náročná. K vytvoření těchto bomb budete potřebovat pouze kbelík a pár ingrediencí. Divoké květiny jsou nejvhodnější pro tvorbu těchto semínkových bomb. Co dalšího je zapotřebí k vytvoření 20 semínkových bomb?

  • 200 g substrátu bez rašeliny nebo zemina z květináče
  • 200 g jílového prášku nebo steliva pro kočky
  • 3 balíčky semen, nejlépe divokých květin

Začněte tím, že nasypete zeminu do kbelíku a zbavte se všech tvrdých částí, jako kůra, kořeny, větve apod. Pokud byste ponechali tyto hrubé části v zemině, hrozilo by rozpadnutí semínkových bomb. Do kbelíku přidejte podestýlku pro kočky a semena květin. Celou směs promíchejte a postupně přilívejte určité množství vody tak, aby se dala vytvarovat pevná hmota. Z výsledné hmoty vytvarujte kuličky o velikosti vlašského ořechu.

Semínkové bomby nejsou náročné na přípravu, zvládne to doma každý
Semínkové bomby nejsou náročné na přípravu, zvládne to doma každý | Zdroj: joaquincorbalan / Depositphotos

Využití semínkových bomb

Vytvarované semínka nechte uschnout zhruba dva dny. K uschování semínek skvěle poslouží plata od vajíček, což ušetří nejen místo, ale také jsou praktická pro přenášení a manipulaci se semínkovými bombami. Vytvořené bomby můžete zasadit do květináče nebo truhlíku na balkóně nebo je můžete vzít do přírody a házet na louku, aby z nich mohly později vyrůst rostliny poskytující pyl včelám a dalšímu hmyzu. Vyvarujte se házení bomb do cizích zahrad, polí nebo přírodních rezervací.

Včely mají rády…

Čím vyšší bude diverzita ve vaší zahradě, tím snadněji přivábíte včely a další hmyz, který potřebuje pyl a nektar. Včely mají rády především yzop lékařský modrý, vikev, oregano, bodlák, majoránku divokou, levanduli, šalvěj, slunečnice, blín černý a mnoho dalších. Mezi stromy a keři bodují trnky, angrešt, sladká třešeň, dřín a další.

Tipy do zahrady

Úplně nejjednodušší, co můžete udělat pro včely na své zahradě je, že si předem stanovíte místo na zahradě, kde nebudete sekat trávník. Vytvořením těchto ostrůvků poskytnete potravu pro včely a další hmyz a zároveň i úkryt pro ostatní živočichy. Příroda vám poděkuje a vy zároveň získáte vyhrazené místo na svém pozemku připomínající louku. Můžete se také uchýlit k vytvoření záhonu s divokými květinami. Pěstování zeleniny přitahuje také pozornost včel, zejména pórek, kapusta, cibule a mrkev, pokud je ponecháte kvést.

Zdroje článku: