Malá zeleninová nebo bylinková zahrádka pro každého. Jak na to?

Malá zeleninová nebo bylinková zahrádka pro každého. Jak na to?
Nemáte zahradu a nebo je vaše zahrada plná okrasných stromů a rostlin? Bydlíte v bytě s malým balkónem? Nemáte balkón vůbec? Žádný problém. Oblíbenou zeleninu nebo oblíbené bylinky si můžete vypěstovat i tak. Poradíme vám, jak na to.

Pěstování na malé ploše

Možné budete překvapeni, až zjistíte, na jak malé ploše lze pěstovat bylinky nebo salát. Stačí vám k tomu prostor o rozměrech 30x40 cm. Může se jednat o dřevěnou bednu, kterou po obvodu obložíte třeba kartonem, plastovou krabici nebo si můžete pořídit větší květináč. Pak už stačí jen vysadit vhodné rostliny.

K pěstování na malém prostoru je vhodný například hlávkový salát, pažitka, petržel, špenát, rukola. Zaset nebo zasadit ale můžete i rukolu, oregano, lichořešnici, česnek nebo ředkvičky.

Jaké rostliny pěstovat společně

Než zasejete nebo zasadíte své oblíbené bylinky nebo zeleninu, myslete na to, že rostliny by měly mít stejné požadavky na živiny (hnojivo) a závlahu. Společně v jedné bedýnce můžete pěstovat například tyto rostliny:

Některé zeleniny je vhodné pěstovat vedle sebe v jedné bedýnce
Některé zeleniny je vhodné pěstovat vedle sebe v jedné bedýnce | Zdroj: K1tyara / Depositphotos

Praktický návod, jak si vytvořit malou zahrádku

  1. Vyberte si vhodný květináč nebo vezměte starou dřevěnou bedýnku a vyložte ji kartonem. Poté bedýnku ještě ozdobte podle vlastní fantazie. Stane se z ní krásná dekorace.
  2. Květináč nebo bedýnku naplňte hlínou. Kupte v zahradnictví zeminu, která je vhodná pro pěstování vámi vybraných rostlin. Vhodná je ale i hlína ze zahrady bez rašeliny.
  3. Vysejte vybrané rostliny. Pokud patříte mezi zahradníky začátečníky, kupte si v zahradnictví bylinky již vzrostlé a do své nádoby je prostě jen přesaďte.
  4. Umístěte svou malou zahrádku na vybrané místo, rostliny pravidelně zalévejte a podle potřeby přihnojujte. Vhodné je bylinky přihnojit jednou za měsíc běžným tekutým hnojivem pro bylinky a zeleninu. Myslete také na to, že bylinky obvykle potřebují dostatek slunce (ideálně alespoň 6 hodin denně). Květináč nebo krabici s bylinkami a zeleninou umístěte na slunný parapet nebo na terasu obrácenou na jih.
  5. Sklízejte. Dobrou chuť. (Pokud bylinky nestíháte spotřebovat, můžete si je i nasušit do zásoby.)

Speciální tip pro vás: Chcete pěstovat mátu nebo meduňku? Dejte pozor. Tyto bylinky se rychle rozrůstají a mohou utlačovat ostatní rostliny. Proto je vždy lepší pěstovat mátu a meduňku v oddělených květináčích.

Zdroj článku: