Pěstování cuket v nádobách: jde to snadno při dodržování pravidel

Pěstování cuket v nádobách: jde to snadno při dodržování pravidel
Cukety jsou symbolem léta, ke kterému neodmyslitelně patří. V průběhu května začínají plnit zahrádky a zahrádkáři se už těší na úrodu. Pokud však zahradu nemáte, nesmutněte! Cukety nejsou na pěstování náročné a při dodržování základních pravidel je můžete pěstovat i v nádobách na svých balkónech, nebo terasách.

Cukety mají zelenou

S výsadbou sazeniček počkejte zhruba do poloviny května, nebo do doby, kdy už nehrozí přízemní mrazíky. Pokud dáváte přednost semínkům před sazeničkami, nezačínejte s výsadbou dříve než začátkem května, aby rašící rostlinky neponičil mráz. Pokud se jedná o chladnější oblasti, vyplatí se cukety předpěstovat zhruba od poloviny dubna. Pokud jste trochu zaspali, nevadí. S pěstováním cuket můžete začít do konce června.

Kolik sazenic je dost sazenic?

Méně je někdy více. Určitě nemusíte kupovat desítky sazenic a mít strach, aby měl každý z rodiny dost. Pro jednu rodinu vám hravě stačí dvě až tři rostlinky, které vám zajistí bohatou úrodu na celé léto.

Jde se sázet!

Cukety nejsou milovníky chladu. Potřebují především dostatek tepla, jinak jsou na pěstování nenáročné a nevyžadují nic speciálního.

Zemina a dostatek místa

Před výsadbou je nutné půdu důkladně zvlhčit. Pro cukety si určitě zajistěte větší květináče, nebo truhlíky, aby měly při růstu dostatek místa a mohly volně "dýchat". Nádobu si můžete vybavit drenáží v podobě štěrku, nebo třeba keramzitu. Díky tomu se vyhnete přemokření. Cukety potřebují tzv. humózní půdu (půda, která obsahuje dostatek humusu). Půda musí být zároveň dobře odvodněná. Cuketu umístěte asi 2,5 cm hluboko.

Slunce, slunce a zase slunce

Cukety potřebují slunce, hodně slunce. Ideální jsou tedy balkóny umístěné na jižní nebo západní straně domu. Cukety potřebují minimálně 6 hodin světla denně, jinak se jim nebude dařit.

Pokud pěstujete cukety na balkóně, myslete na to, že cukety potřebují hodně slunce
Pokud pěstujete cukety na balkóně, myslete na to, že cukety potřebují hodně slunce | Zdroj: tannjuska / Depositphotos

Pravidelná zálivka

Cukety jsou poměrně náročné na zálivku. Zalévejte raději více a méně často, než málo a denně. Při této činnosti si dávejte dobrý pozor na jednu zásadní věc - vyhněte se.

Hnojení

Při hnojení používejte tekutá hnojiva. Než přinese rostlinka první plody, postačí univerzální hnojivo. V období plodnosti dejte přednost speciálnímu hnojivu na plodovou zeleninu.

Čas na sklizeň

Nejlepší čas na sklizeň je ve chvíli, kdy jsou cukety dlouhé 7 až 15 cm, protože menší cukety jsou chutnější a křehčí. Cuketu opatrně odřízněte od rostliny nožem a nechte na ní stopku. Díky tomu pak cuketa vydrží v chladu i několik týdnů.

Nepřátelé cuket

  • slimáci - proti slimákům braňte hlavně mladé rostlinky, které jsou pro ně opravdovou pochoutkou, rostlinky obalte, nebo použijte návnady
  • plíseň - plíseň okurková postihuje i cukety, na povrchu rostliny se vytváří šedý povlak, v případě napadení stačí odstranit napadené listy
  • hniloba - hniloba neznamená, že musíte celou rostlinu odstranit, zlikvidovat stačí pouze napadené plody, které hnijí většinou směrem od svého konce 
Zdroje článku: