Vyštipování rajčat: Pozor na chyby a jednotlivé odrůdy rajčat

Vyštipování rajčat: Pozor na chyby a jednotlivé odrůdy rajčat
Rajčata patří mezi nejpěstovanější zeleninu u nás a dají se pěstovat jak na zahradě, tak i na balkóně. Rostlina není nijak náročná na péči, ale vyštipování patří mezi běžné úkony. Ne všechny odrůdy ale vyžadují tuto péči.

Péče o rajčata

Obecně se doporučuje vyštipovat zálistky u rajčat, aby rostlina bujně rostla a produkovala více plodů. Zálistky, které rostou z hlavních stonků, zbytečně ubírají rostlině energii, kterou by mohla vložit do plodů. Odstraňování těchto zálistků způsobuje rostlině ujmu a šok, což si málokdo uvědomuje. Často se chyb dopouštějí nezkušení zahrádkáři, kteří nemají dostatek vědomostí ani zkušeností s pěstováním rajčat. Ne všechny odrůdy vyžadují tento zákrok.

Vyštipování rajčat

Vyštipování rajčat se doporučuje na začátku jejich rychlého růstu rostliny, když jsou rostliny silně zakořeněné, což obvykle nastává od června. Tuto činnost byste měli provádět jednou až dvakrát týdně, zejména v ranních hodinách a nejlépe při sychravém počasí. Zálistky vyrůstají v paždí listů mezi hlavním výhonem a listem. Čím menší zálistek odstraníte, tím menší újmu způsobíte rostlině. Ponechání těchto výhonků zanechává negativní dopad na budoucí vývoj rostliny. Získanou energii vkládá rostlina do růstu vedlejších výhonků, namísto toho, aby soustředila sílu do plodů. Plody na vedlejším výhonku dozrávají později a přináší menší úrodu.

Ponechání výhonků může vést k dalším komplikacím

Nové výhonky mohou způsobit i další potíže než jen slabší úrodu. Větší počet listů na stonku znamená více vody a živin, stínění plodů a může dojít k jejich odlomení, takže vynaložená energie do těchto výhonků vyjde vniveč a způsobí rostlině ujmu. Navíc výhonky shromažďují vlhkost, což může vést k tvorbě houbových onemocnění, jakými jsou plíseň a hnědá hniloba.

Které odrůdy vyštipovat

Vyštipování rajčat má smysl pouze u biftekových a tyčkovitých odrůd. Rostou totiž rovně a snadno se sklízí. Tyto odrůdy celkově zabírají mnohem méně místa. Plody sice ubývají, ale zato jsou větší. U velmi silně rostoucích odrůd můžete nechat výhonky rostoucí blízko země. U keříčkových nebo divokých odrůd rajčat můžete ponechat více výhonů. Tyto odrůdy vytvářejí celkově menší plody, která dobře rostou a jsou šťavnatá i z postranních výhonů. Tyto odrůdy stačí zaštipovat pouze sporadicky.

Benefity zaštipování rajčat

Zaštipování rajčat poskytuje rostlinám řadu výhod. Mezi pět hlavních výhod patří:

  • Kvalitnější úroda: Pravidelné zaštipování vedlejších výhonů přispívá k lepší kvalitě plodů. Veškerá energie směřuje do plodů, nikoliv do růstu vedlejších výhonků.
  • Úspora místa: Rajčata mají výhodu, že se dají pěstovat na balkóně, na zahradě nebo ve skleníku. Některá místa mají nevýhodu, protože v době plného rozkvetu zabere rostlina mnoho místa. Vyštipovaná rajčata poskytnou více místa pro růst ostatních rostlin.
  • Menší náchylnost na poškození větrem: Zaštipování zabraňuje převracení květináčů nebo ulomení výhonků pod náporem větru.
  • Zlepšení cirkulace vzduchu: Cirkulace vzduchu je velmi důležitá, jelikož rajčata jsou velmi náchylná na přebytečnou vlhkost a následnou tvorbu plísně. Pravidelné zaštipování zlepšuje cirkulaci vzduchu.
  • Více slunečních paprsků pro plody: Malý přísun slunečního svitu může za horší úrodu. Pravidelné zaštipování zlepší absorpci plodů.
Zdroje článku: