Bromélie a její životní cyklus: Nevyhazujte ji kvůli povadlým listenům, jde o zcela přirozený proces rostliny

Bromélie a její životní cyklus: Nevyhazujte ji kvůli povadlým listenům, jde o zcela přirozený proces rostliny
Děláme to všichni. Jakmile rostlina začne vadnout, považujeme ji předem za ztracenou a vyhodíme ji. U bromélie ale pozor. Vadnutí listenů, které chrání květ, je naprosto běžnou součástí jejího životního cyklu.

Důležitá fakta o broméliích

Většina druhů bromélií má společného to, že pochází z tropického či subtropického pásma. Mezi pěstiteli je oblíbená díky svému vzhledu, hlavně listy, které tvoří růžice. Ve volné přírodě si hoví ve větvích stromů a jsou ukotveny dlouhými kořeny. Nepotřebují kořeny na absorpci vody, tu totiž chytají do svých trychtýřků.

Proto je velmi důležité, abyste i vy plnili trychtýřek alespoň do poloviny vodou. Voda nesmí obsahovat vápník a hlína, ve které rostlina roste, nesmí být příliš mokrá. Avšak i když se o květinu budete starat bezchybně a budete dodržovat přísná pravidla, může se stát, že listeny začnou měnit barvu a blednout. To se může stát i pár dnů po koupi. První reakce většinou je, že rostlina umírá, a bromélie končí v koši. Ve skutečnosti s ní není nic špatného.

To, co nazýváme květy a co mění barvu, jsou listeny, samotné květy jsou malé a neslouží na okrasu. Avšak jedná se o rozmnožovací cyklus. Poté rostlina odumře, ale zanedlouho vám vyrostou nové bromélie, ze kterých se můžete opět radovat.

Vybledlé listeny značí úspěšné rozmnožení

Jakmile k tomu dojde, je dobré starat se o bromélii, jako by se nic nestalo. Listeny sice vypadají jinak a jsou bledší, ale stále vám budou dělat dlouhou dobu radost. Všímejte si trychtýře, do kterého byste měli lít vodu, aby květina nestrádala. Pečlivě kontrolujte jeho dno. Zanedlouho by z něj měly vyrašit nové bromélie. Může být jen jedna, ale většinou se jich vyrojí hned několik.

Tyto nové bromélie byste měli nechat na jejich místě minimálně do doby, kdy budou mít poloviční výšku své mateřské rostliny. Také ony budou mít svůj vlastní trychtýřek, do toho ovšem vodu nenalévejte, nyní ještě není vodotěsný.

Když nastane čas, aby se od své matky oddělily, pečlivě je odřízněte velmi ostrým nožem, abyste neporušili jejich malé kořínky, a přesaďte je.

Bromélie rostoucí v botanické zahradě
Bromélie rostoucí v botanické zahradě | Zdroj: Wirestock / Depositphotos

Mladé rostliny je vhodné přesadit

Pro správný růst a zvýšenou šanci na přežití mladých bromélií je důležité, aby byly přesazeny do květináče se substrátem velmi chudým na živiny. Nejlepší bude, když si koupíte substrát speciálně určený pro bromélie. Pokud náhodou pěstujete i orchidee, můžete použít substrát určený pro ně.

Je dobré přibližně na dvacet dní dát na rostlinu sáček a zakrýt jím i květináč – bromélie se lépe uchytí svými kořeny. Dělá se to kvůli zvýšené vlhkosti, která mladým broméliím vyhovuje.

Nedaří-li se bromélii vykvést, pomozte jí ovocem

Na to, až bromélie vykvete, můžete čekat opravdu dlouho a vykvést ani nemusí. Můžete si vypomoci ethylenem. Ten se naštěstí uvolňuje, když ovoce dozrává. A tak si běžte do obchodu koupit nedozrálý banán nebo jablko, a umístěte ho k bromélii. Nechte působit několik týdnů. Rychlejšího výsledku dosáhnete, když je společně uzavřete, například ve skleněné nádobě.