Velké množství soli našemu tělu neprospívá. I jeho naprostá absence by ale mohla přinést problémy

Velké množství soli našemu tělu neprospívá. I jeho naprostá absence by ale mohla přinést problémy
Ledvinové kameny a další problémy s ledvinami jsou u spousty lidí na denním pořádku. Přitom se dá o ledviny, jeden z velmi důležitých orgánů našeho těla, poměrně snadno pečovat. Účinným krokem je například vyvarování se velkému množství soli. Pokud solničku odstraníte ze svého života, s vaším tělem se brzy budou dít zázraky.

Sůl ve velkém množství tělu člověka neprospívá

Sůl našemu tělu obecně neprospívá. V tomto případě tedy rozhodně platí, že málo je více. Právě sůl velmi často stojí za vznikem nejen vysokého krevního tlaku. Především velmi negativně ovlivňuje vznik ledvinových kamenů či chronického onemocnění ledvin. Navíc přebytečné množství soli dopomáhá k zadržování vody, a tedy i zvýšení množství objemu tekutin v organismu člověka.

Zpracované potraviny jsou slané samy o sobě

Pokud si pokrmy připravujete sami, omezit množství soli není příliš složité. Na začátku se vám sice mohou zdát jídla kvůli zvýšené absenci soli bez chuti. Věřte ale, že se na to dá poměrně rychle zvyknout. Musíte si jen sůl vědomě alespoň pár dní odříkávat. Pomůže vám s tím také odstranění soli v domácnosti.

Většina domácností má na jídelním stole solničku. Je tak velmi snadné jídlo, které má méně soli, než bychom si představovali, podle potřeby dochutit. Právě to je ale velká chyba. Po pár týdnech si tělo na absenci soli zvykne. Chuť jídla bude i s minimem soli velmi příjemná. Pokud ale budete mít po ruce neustále solničku, přestat s přidáváním soli do jídel bude o to těžší.

Nezapomeňte také na to, že se sůl nachází ve spoustě potravin. Nemusíte si ji tak do jídla dávat pouze vy sami. Je prakticky nemožné, aby člověk žádnou sůl v upravených jídlech nekonzumoval. Člověk by si měl uvědomit, že již v továrensky zpracovaných potravinách je soli víc než dost. Během dne tak přijmeme množství soli, která je již pro tělo nadbytečná. A to často i bez našeho vědomí. Říká se, že až 4 gramy soli člověk získá pouze ze zpracovaných surovin a jídla, které si někde koupí. Za den by měl zkonzumovat maximálně 5 gramů. I přesto, že si sami jídlo solit nebudeme, i tak za den zkonzumuje velké množství.

Člověk příjme z potravin každý den do těla nadbytečné množství soli aniž by musel jídlo sám dosolovat
Člověk příjme z potravin každý den do těla nadbytečné množství soli aniž by musel jídlo sám dosolovat | Zdroj: AntonMatyukha / Depositphotos

Ani život bez soli není zdravý

V dnešním světě prakticky nemáme šanci žít bez soli. Ta se objevuje ve velkém množství zpracovaných potravin. Naše těla jsou na ni ale již tak moc zvyklá, že by jim naprostá absence soli nedělala dobře. Nedostatek soli v těle může způsobovat závratě, nevolnost, ovlivňovat funkci svalů nebo nervových přenosů. I s konzumací soli se tak nemá nic přehánět. Žádná sůl, ani více jak 5 gramů soli, rozhodně nejsou pro naše tělo prospěšné. Tím, že ze svého života odstraníte solničku a přestanete při vaření či konzumaci jídel solit, ale rozhodně nic nezkazíte. Potraviny za vás již dostatečně dosolili jejich výrobci.