Ochrana a prevence, ale i mlžení brýlí a pocity dušnosti. Nošení respirátorů má své výhody i nevýhody

Ochrana a prevence, ale i mlžení brýlí a pocity dušnosti. Nošení respirátorů má své výhody i nevýhody
Přestože je funkce nošení roušek a respirátorů veřejně známá, jsou věci, na které si někdo těžko zvyká. Kromě většího pocení a zamlžených brýlí má ale nošení respirátorů a roušek také obrovské výhody.

Ochrana a prevence, ale i pomůcka pro introverty

Nošení roušek a respirátorů má bezesporu pozitivní vliv na ochranu našeho zdraví. Díky omezenému přenosu kapének se viry a bakterie z úst a nosu šíří v mnohem menší míře, než by tomu bylo bez nošení těchto pomůcek.

Faktů o rouškách a respirátorech už ale máme ze zpráv celkem dost. Jejich nošení má výhody i v jiných ohledech. Celoplošné nošení roušek může pomoci kuřákům k odnaučení tohoto zlozvyku. Zkrátka, na veřejnosti, kde musíte mít nasazenou roušku si jen tak nezapálíte. 

Další výhodou roušky je to, že mezi ostatníma lidmi jste zcela inkognito. Můžete si se sluchátky v duchu prozpěvovat písničku, klidně si i mluvit sám pro sebe. Představte si ten moment, kdy si vzpomenete na vtipnou příhodu ze života a začnete se v tramvaji usmívat. S nasazenou rouškou za hlupáka nebudete. 

Nevyplatí se běžet na autobus

Kromě nespočtu výhod nošení ochranných pomůcek přichází tato "povinnost" i s několika negativními aspekty. Jisté problémy mohou mít například astmatici a jiné osoby s respiračními problémy. Pocity dušnosti mohou ale potkat i jinak zdravé osoby. Nechte tělo, aby si na nošení respirátorů zvyklo. Na autobus vyrážejte o pár minut dřív, nakonec si zvyknete.

Má-li váš telefon FaceID, venku jej obličejem rozhodně neodemknete. Oči a čelo zkrátka nestačí. U očí zůstaneme, ti, kteří nosí pravidelně brýle každý den zápasí s mlžením skel.

Problémy mohou nastat s kvalitou pleti. Kvůli většímu pocení se můžete setkat s častějším výskytem akné a celkově může být pleť mastnější. Je tak třeba každý den pleť kvalitně čistit.