Anonymous: Skupinka nezbedných hackerů nebo sociální hnutí?

Anonymous: Skupinka nezbedných hackerů nebo sociální hnutí?
Čas od času se světem prožene zpráva o kybernetické události, pod kterou je podepsáno stále tajemné hnutí ANONYMOUS a v bezpečí před ním není vůbec nikdo. Kdo jsou lidé, schovávající se za bílou maskou?

Kdo jsou a proč stojí mimo zákon

Skupina Anonymous se prezentuje jako svobodné hnutí kybernetických aktivistů, kteří se proslavili mnoha hackerskými útoky. Zajímavé je, že přestože jde o hnutí pracující v ilegalitě a na které je pořádaný hon po celém světě, má za sebou i mnoho velice prospěšných akcí. Například po jednom z teroristickém útoku ve Francii si členové hlásící se k tomuto hnutí posvítili na Twitter a zablokovali asi 11 tisíc twitterových účtů, které tvořily komunikační síť ISIS. Svou nevůli vůči sektám vyjádřili útokem na scientologickou církev, která je všeobecně za sektu považovaná.

Dokázali také pozlobit server YouTube, když začal kvůli autorským právům mazat hudební videa. Nahráli na server takové množství videí pro dospělé, že by se díky pokutám server nejspíš položil.

I přes obecné vnímání hnutí jako nezákonné a škodlivé, je třeba uznat, že se zasadilo o odhalení a shození tajné sítě, která shromažďovala od uživatelů pornografický materiál dětí. A nezastavili se ani před zveřejněním celé řady uživatelů.

Nešetří ani státy a jejich vedení a správní složky

Ojedinělé nejsou ani útoky na CIA, FBI, policii. V Maďarsku, které hnutí považuje za zemi s fašistickou vládou, se potýkali i s útoky na vládní instituce. Hnutí se objevuje všude tam, kde funguje cenzura a náboženská manipulace. Návštěvou poctilo i Vatikán.

Hnutí nezastavilo ani hromadné zatýkání odhalených členů po celém světě. Hackeři odpověděli světu tím, že se pomstili za smrt Afroameričana ve Fergusonu v Missouri, když zveřejnili jména, adresy a facebookové účty členů rasistického hnutí a potrápili i policejní stanici v Minneapolisu, která brutálním zatýkáním způsobila smrt dalšího Afroameričana.

Zasadili se také o zatčení mnoha džihádistických hackerů a IT profesionálů, kteří vytvářeli kampaně pro ISIS a odhalili řadu jejich náborářů.

Činnost hnutí je stále obestřena tajemstvím

Anonymous je fenomén, nepolapitelné hnutí, o kterém se toho ani po letech moc neví. Není ani známo, zda fungují jako jednotlivci, organizované skupiny nebo IT tým. Anonymous se skrývá, aby se ukazoval tam, kde je ho podle jeho úsudku třeba. Jeho symbolem je bílá maska s černým obočím a vousem a každý v hnutí má osobní odpovědnost za své činy.

Prezentuje se krátkými hesly:

  • Jsme Anonymní
  • Jsme Legie
  • Neodpouštíme
  • Nezapomínáme
  • Očekávejte nás