Mráz a roušky pleť extrémně vysušují. Vyzkoušejte naše spolehlivé tipy na doplnění hydratace

Mráz a roušky pleť extrémně vysušují. Vyzkoušejte naše spolehlivé tipy na doplnění hydratace
V zimě pleť trpí a vysušuje se i za normálních okolností. Neustále nošení roušek a respirátorů stav pleti ještě zhoršuje. Naštěstí máme pár zaručených tipů, jak na péči o pleť i v tomto náročném období.

Zima je pro pleť jedno z nejnáročnějších období. Suchá pleť trpí ještě více, nežli v létě a ani majitelky mastnější pleti nemají klid. Pupínky totiž nemizí, ale na tvářích a nosu se k nim navíc přidávají šupinky suché kůže. Jak na to, aby vaše pleť byla jako ze žurnálu i v mrazivém počasí? Základem je samozřejmě péče. Tu je vhodné v zimě posílit a dát si opravdu záležet na pravidelnosti i výběru vhodných produktů. A nebojte, ty funkční nemusí nutně stát půl výplaty.

1. Čištění
Čištění je podceňované, zvláště u žen, které běžně nepoužívají make-up. V rámci ušetření času je lákavé pleť jen opláchnout a hned nanášet krém. Ale v průběhu dne se na pleti usazují nečistoty, které pak zabraňují vstřebání výživných složek krému. I čistit se dá rychle a efektivně. Stačí si vybrat gelový čisticí prostředek, který se nanáší na vlhkou pleť a obličej jím vyčistit během večerní sprchy. Doporučit můžeme třeba čisticí gel s aktivním uhlím od Avonu, anebo čistící gel 4v1 Mary Kay. Rozhodně nezkoušejte tyto přípravky nahradit mýdlem nebo sprchovým gelem, pleť by byla ještě více vysušená!

2. Tonikum
Tento velmi účinný produkt si cestu do koupelen českých žen hledá stále velmi pomalu. Je to velká škoda, protože má mnoho benefitů. Pleť po použití gelového čištění ještě více dočistí a vyrovnává její pH, čímž zabraňuje jejímu vysušování a nepříjemnému pnutí, které některé ženy po čištění pociťují. Navíc účinně stahuje póry. Pokud hned po toniku nanesete pečující krém, lépe se vstřebá, jelikož vlhká pleť je otevřenější a lépe do sebe výživné složky pojme. Velmi dobře funguje například bylinné tonikum pro normální a smíšenou pleť od Ryoru. Jeho výhodou je i velmi příznivá cena a fakt, že je od českého výrobce.

3. Krém
Kvalitní krém je základ. Většina žen má jeden ověřený, který jim vyhovuje, a používají ho dlouhodobě. Může se ale stát, že to, co sedne vaší pleti v létě, na zimu už nestačí. Proto se nebojte experimentovat a na zimu si pořídit hutnější a výživnější krém a lehké gelové nechte na léto. Problém může být i v dávkování. Někdy stačí v zimě pouze zvýšit množství krému vtíraného do pokožky a je po problémech.
Ideální je vybírat hydratační krémy, mezi nimiž jsou hitem ty s kyselinou hyaluronovou. Dokáže na sebe vázat vodu – jedna molekula naváže až stonásobek své hmotnosti. Díky tomu dodá pleti spoustu hydratace a je i skvělým bojovníkem proti vráskám. Zároveň tyto krémy nemusí být nutně mastné, a tak sednou i smíšené pleti se sklonem k akné. Vyzkoušejte třeba MIXA Hyalurogel Rich.

4. Bonusová péče 
První tři body jsou základ pro každé ráno a večer. Nicméně péči lze ještě podpořit. Využít můžete například séra, která se nanášejí před krémem (výborné je například Ultra-Glow + Strengthening Serum od Sepohora), nebo hydratační masky. Doporučit můžeme Vichy Mineral Masks nebo TimeWise Hydratační gelová masku od Mary Kay. Obě pleti dodají velké množství hydratace a prozáří ji, avšak jsou lehké a gelové, proto se hodí i pro aknózní pleť. Ta od Mary Kay se navíc dá nanést večer v rámci běžné péče. Působí na pleť celou noc a ráno stačí pleť vyčistit tak, jak jste zvyklé. Není tedy nutné si na masku vyhrazovat speciální čas a hlídat, kdy už ji můžete smýt a tak se hodí i pro velmi vytížené ženy. Pokud vás akné netrápí, zkuste pleťové masky od Ziajy. Jsou trošku mastnější, ovšem pleť je po nich vyživená a jemná a jejich cena je navíc velmi příznivá.
Jednou za čas je také fajn použít nějaký z přírodních olejíčků. Na trhu jich je na výběr mnoho druhů. Určitě volte ty v bio kvalitě a druh olejíčku vyberte dle typu své pleti (existují dokonce oleje vhodné i pro pleť se sklony k akné). Výborný je například kokosový či růžový olej. Většina pleťových olejů se nehodí pro denní používání, ale spíše jako doplněk péče jednou až dvakrát za týden. Buď můžete pár kapek smíchat s nočním krémem a nechat působit celou noc anebo naneste čistý olej na pleť místo masky a poté smyjte běžným čištěním.

Nezapomínejte, že u péče o pleť, obzvláště v náročném zimním období, je důležitá hlavně pravidelnost. Tři základní kroky, tedy čištění a odlíčení pleti a použití tonika a krému, lze při troše cviku zvládnout během tří minut. Stav pleti se pravidelnou péčí výrazně zlepší a uvidíte, že nebudete muset spoléhat na předražené a údajně zázračné produkty, ale bude vám stačit běžně dostupná péče.