Zjistěte, jak věk ženy ovlivňuje početí, těhotenství a možné komplikace nejen při porodu

Zjistěte, jak věk ženy ovlivňuje početí, těhotenství a možné komplikace nejen při porodu
Ideální věk pro otěhotnění podle některých odborníků neexistuje, přesto by to mělo být mezi 18 a 34 lety. Cokoli od tohoto rozpětí níže nebo výše by mohlo vám a vašemu miminku způsobit vážné komplikace. Na druhou stranu je mnoho žen, které i ve 40 letech přivedly na svět zdravé potomky.

Otěhotnění závisí na věku i celkovém zdraví ženy

Můžete si vybrat, kdy a zda vůbec chcete otěhotnět, ale úspěšné otěhotnění závisí na mnoha faktorech, včetně vašeho celkového zdraví a věku. To, že jste chtěla nejprve v klidu dokončit školu, pokročit v kariéře nebo najít správnou osobu, s níž byste se mohla usadit, a teď už je vám třicet nebo i více let, ještě neznamená, že už je na dítě příliš pozdě. Mnozí odborníci na plodnost a těhotenství dokonce věří, že neexistuje žádný „správný“ věk na miminko, a snaží se poskytovat kvalitní péči ženám všech věkových kategorií. Každá z nás má ostatně jiné cíle, a pokud plánujete založit rodinu v pozdějším věku, měla byste vědět, jak ubíhající léta mohou těhotenství ovlivnit.

Vliv věku na plodnost, počet a kvalitu vajíček

Ženy se rodí s více než 1 milionem vajíček, ale toto číslo s věkem přirozeně klesá. Snižuje se rovněž jejich kvalita a samotná plodnost. Výzkumy ukazují, že ženy bývají nejplodnější ve dvaceti letech a že plodnost začíná klesat okolo dvaatřicátého roku života, rychleji potom kolem pětatřicátého.

Ženy ve věku okolo dvaceti let mají 20% šanci, že otěhotní po třech měsících snažení. Šance na otěhotnění za tuto dobu je ovšem ve věku pětatřiceti let asi 12%. Po čtyřicítce se pak naděje na přirozené otěhotnění po třech měsících blíží k pouhým 7 %.

Zatímco počet vajíček se s věkem snižuje, hormonální změny s přibývajícím věkem mohou paradoxně zvýšit šance na vícerčata, tedy na dvojčata nebo trojčata. Možnost otěhotnění s více dětmi najednou se zvyšuje též u některých typů léčby neplodnosti.

Kdy ženě začnou tikat hodiny?
Kdy ženě začnou tikat hodiny? | Zdroj: Tolikoff / Depositphotos

Rizika se s věkem zvyšují, ale nepropadejte panice

Věk nicméně nehraje roli pouze při otěhotnění, ale i po něm. U žen, kterým je teprve sedmnáct (a méně) nebo pětatřicet a více, je větší pravděpodobnost komplikací během těhotenství a porodu, než u žen ve věku mezi 18 a 34 lety. Tyto komplikace mohou zahrnovat těhotenskou cukrovku, vysoký krevní tlak, předčasný porod, dítě narozené s nízkou porodní hmotností, porod císařským řezem aj.

S věkem matky se zvyšuje také riziko potratu. U žen mladších pětatřiceti let končí potratem asi 14 % těhotenství, ale u žen ve věku čtyřiceti let a starších se riziko zvyšuje až na 40 %. Je-li vám méně než osmnáct nebo naopak více než čtyřiatřicet, může být vaše těhotenství považováno za vysoce rizikové i přesto, že jste obecně zdravá a nemáte v anamnéze těhotenské komplikace. Stáří jistě může těhotenství ztížit, ale je důležité si uvědomit, že mnohé ženy ve věku mezi třiceti a čtyřiceti úspěšně otěhotní a mají zdravé těhotenství i děti. Vždycky je dobré se o možnostech a řešeních poradit se svým gynekologem.

Zdroj článku: