Jak ovlivnit bolesti bez léků

Jak ovlivnit bolesti bez léků
Miliony lidí dnes trpí chronickými bolestmi. Za léky proti bolestem se na celém světě utratí několik desítek miliard ročně. Z tohoto začarovaného kruhu však existují i jiná východiska - pomáhá fyzická aktivita, relaxační techniky či hypnóza.

Bolesti ovlivňují zkušenosti z dětství

Žena, která soustředěně překonává cestu žhavými uhlíky nevypadá, že by trpěla bolestmi, zatímco statný muž padá při odběru krve do mdlob. To, co jednomu ubližuje, může jinému prospívat. Na pocitech rozkoše a bolesti se nepodílejí jen přímé smyslové podněty. Naše cítění je určováno také psychickými a kulturními vlivy. Stejně jako se učíme mluvit nebo chodit, sbíráme zkušenosti s vnímáním bolesti od našeho okolí, poznáváme její úskalí a učíme se ji přijímat.  

Jaké jsou druhy bolesti

Podle neurologických pochodů v těle rozlišují doktoři mezi “dobrou” a “špatnou” bolestí. Tzv. dobrá neboli akutní bolest bývá životně důležitým signálem. Zatímco ta špatná - chronická bolest může zbytečně trápit člověka dlouhá léta. Chronická bolest vzniká ve chvíli, kdy nedojde k tišení akutní bolesti. V důsledku toho reagují nervové buňky stále citlivěji a bolest se stává trvalou. Cílem je odstranit chronickou bolest tak, aby se zároveň nenarušila vnímavost akutní bolesti. 

Alternativní léčba bolesti

Nejčastěji se bolesti potlačují léky. Ty sice bolest rychle zastaví, ale téměř všechny mají nežádoucí vedlejší účinky. Při dlouhotrvajících bolestech je důležité důkladné vyšetření lékařem a zjištění příčiny bolesti. Dnes již existují speciální kliniky pro léčbu bolesti, které používají alternativní způsoby léčby - akupunkturu, neurostimulaci teplem, vodou, elektrickým nebo mechanickým drážděním. Velmi úspěšné jsou také psychologické léčebné metody - relaxační techniky jako je jóga, dechová cvičení, meditace nebo hypnóza. Všechny tyto metody představují způsob, jak se naučit své bolesti aktivně ovládat.