Ostrov Madeira v dávných dobách: pirátská základna a také významná obchodní zastávka

Ostrov Madeira v dávných dobách: pirátská základna a také významná obchodní zastávka
Madeiře se přezdívá ostrov květů a patří k Portugalsku, i když z portugalské metropole Lisabonu to je na ostrov asi 1000 kilometrů. I přes blízkost Afriky, je to území EU, stejně jako sousední ostrůvek Porto Santo.

Příjemný ostrov dlouhý 54 kilometrů je zajímavý také tím, že se sem díky čirému obchodnímu ruchu dostalo mnoho rostlin z Afriky, které ve zdejším klimatu zdomácněly. Za svou „národní“ květinu ostrované považují strelicii.

Krásnou představu o místní vegetaci si návštěvníci mohou bezpečně a pohodlně prohlédnout v botanické zahradě anebo se lze vydat do srdce místní divočiny a exotiku objevit zajímavějším způsobem.

Vysoké hory, které se vzpínají do výšky hned u oceánu zdobí mnoho vodopádů, ze kterých se voda odvádí do místních vinic a na pole. Zdejší velice kvalitní víno, ovoce a květiny tvoří exportní zboží.

Ostrované využívají dary, které jim nabízí moře a místní specialitou jsou černí mečouni, které rybáři tahají z velké hloubky. Průzračná hladina vody je také atraktivní pro potápěče.

Zajímavá je i atmosféra ve vnitrozemí, která místy připomíná naši zemi, a o kus dál už je to spíše jako Arizona. Místní krajinu si oblíbili malíři a s paletou barev a štětcem zde odpočíval i Winston Churchill. I kvůli němu sem na ostrov jezdí davy Angličanů.

Své stopy na sousedním malém ostrově Porto Santo zanechal Kryštof Kolumbus. Dokonce se zde údajně i oženil. Turistům dnes předvádí Kolumbův dům, Kolumbovo náměstí a jeho hospodu. Místní ostrované jsou na něj pyšní stejně jako na svou velice krásnou devítikilometrovou pláž s jemným léčivým pískem, který vyhledávají lidé na léčení revma a křečových žil. Malý ostrov je mnohem skromnější, ale jeho písečná pláž láká mnohem více ke koupání než skalnatá Madeira.

Oba portugalské ostrovy mají jedno společné, turistická sezóna zde podobně jako na relativně nedalekých Kanárských ostrovech nikdy nekončí. Teplota je zde od 16 do 25 °C a lidé sem jezdí také kvůli velice příjemnému ovzduší.