Co žena prožívá v 8. měsíci těhotenství?

Co žena prožívá v 8. měsíci těhotenství?
Těhotenství patří mezi nejkrásnější období v životě ženy. Pojďme se společně podívat, co konkrétně se v jejím těle děje v 8. měsíci těhotenství, kdy se pomalu žena připravuje na nadcházející porod.

8. měsíc představuje v porovnání s tím, co má žena v očekávání za sebou již jen malý krůček k vytouženému cíli. Ranní nevolnosti jsou ty tam a krom občasného pobolívání namožených zad a věčně namožených nohou by se mohlo zdát, že poslední dva měsíce utečou coby nevidět. Ovšem opak může být pravdou.

Právě v posledních měsících se totiž čas může vléci víc než kdykoliv předtím, právě kvůli narůstající hmotnosti rostoucího bříška, bolestmi bederní páteře nebo dalším těhotenských příznakům, které se měly vytratil v prvním trimestru těhotenství, ale zkrátka se tak nestalo. Není se čemu divit, že většina nastávajících maminek v tomto období už počítá každý den do vytouženého porodu.

8. měsíc těhotenství začíná 32. týdnem a ukončuje ho 35. týden těhotenství. Tento měsíc bývá charakteristický hlavně tím, že se v jeho průběhu mohou objevit všechny příznaky těhotenství z prvního trimestru – nevolnost, únava, nestandartní chutě, averze k některým vůním nebo citlivý čich.

32. týden těhotenství – miminko je dlouhé asi 42 cm a vážit může něco kolem 1,7 kilogramu

Miminko v 32. týdnu těhotenství dorůstá délky přibližně 42 centimetrů a váží něco kolem 1,7 kilogramu. V tomto týdnu je vývoj dítěte již téměř dokončen. Veškeré orgány jsou již zcela vyvinuté a jsou připravené na fungování. V plících se tvoří surfaktant, který chrání plicní sklípky před slepením. ¨

V tomto období by se mělo miminko pomalu převracet hlavou dolů. Právě nejtěžší a nejširší část pomáhá tlakem na děložní hrdlo s otevřením porodních cest v první době porodní.

Poloha plodu je s ohledem na nedostatek místa v děloze žádoucí. Dítě postupně přitahuje nohy k tělíčku a někdy si přitom cucá palec u nohy. Procvičuje se tím sací reflex. Přichází také období škytání, díky kterému se procvičuje dýchání.

33. týden těhotenství – vyvíjí se mozková tkáň miminka a s tím souvisí i růst hlavičky

Výjimečný vývoj v posledních dnech zaznamenala hlavně mozková tkáň miminka. S tím samozřejmě i úzce souvisí růst hlavičky miminka, obvod se od minulého týdne zvětšil asi o 1,3 cm.

Miminko má v tomto týdnu už vyvinuté všechny smysly. Už delší dobu v děloze pak trénuje například svůj hmat nebo sluch. Kosti miminka jsou už všechny zcela spojeny k sobě, to ale neplatí o lebečních kostech, které srůstají až po narození.

Miminko je v třicátém třetím týdnu dlouhé přibližně 43,5 cm a vážit může okolo 1,9 kilogramu. Pro představu je možné plod velikostí přirovnat k muškátové dýni.

Miminko má ve 33. týdnu vyvinuté už všechny smysly
Miminko má ve 33. týdnu vyvinuté už všechny smysly | Zdroj: ArturVerkhovetskiy / Depositphotos

34. týden těhotenství – miminko zavírá oči nebo si cucá paleček

Miminko je ve 34. týdnu těhotenství stále v břiše matky, přesto má již některé návyky, které můžeme běžně vidět u novorozence – při spánku zavírá oči, cucá si palec, hraje si s pupeční šňůrou nebo polyká plodovou vodu. Prostor v děloze je mu stále těsnější, proto už není tak aktivní jako v druhém trimestru.

Tuková vrstva již reaguje na teplotu a bude plně funkční už od porodu. Je plně vyvinut centrální systém a plíce. Duhovky očí jsou zcela modré, jejich konečné zabarvení bude dokončeno až několik týdnů do porodu.

Na konci 34. týdne těhotenství má miminko délku přibližně 45 cm a váží okolo 2,1 kilogramu. Pro představu svou velikostí připomíná ragbyový míč.

35. týden těhotenství – miminko se zakulacuje a znatelně přibývá na váze

Miminko v tomto týdnu znatelně přibývá na váze na rozdíl od předešlých týdnů, kdy byl nárůst váhy pozvolný. Nerostou jen končetiny, ale celé tělo miminka.

Většina orgánů je v tomto týdnu již zcela vyvinutá, a to včetně žlučníku a žaludku, který se postupně plní tekutinou. Orgány, které doposud ještě nefungují, jsou připraveny spustit se hned po porodu.

Na konci třicátého pátého týdne těhotenství je miminko dlouhé asi 46,5 cm a váží okolo 2,4 kilogramu. Pro představu má plod přibližně velikost jako papája.

Co se děje s maminkou v 8. měsíci těhotenství?

Nemotornost, bolest zad, rušený spánek či potíže s dýcháním…to je jen malý výčet příznaků, které se mohou v 8. měsíci těhotenství objevit. Důležité je v tomto období nezapomínat na správné držení těla a vyhýbat se dlouhému stání či sezení. Jako oporu je pak možné použít těhotenský pás, který může přeci jenom alespoň částečně zmírnit tíhu rostoucího bříška.

Orgány v břišní dutině jsou už v tuto dobu natolik stlačené, že jejich kapacita je velmi omezená. Poměrně často se tak může objevit pálení žáhy, které je všem maminkám dobře známé z prvního trimestru.

Pokud žena čeká dvojčátka, od 27. týdne musí pravidelně docházet do gynekologické ordinace jednou týdně, kde lékař pravidelně vyšetřuje děložní hrdlo.