Seznamte se s nejdůležitějšími objevy a vědeckými novinkami roku 2023

Seznamte se s nejdůležitějšími objevy a vědeckými novinkami roku 2023
Na první pohled by se mohlo zdát, že rok 2023 přinesl jen spoustu nepříznivých, ba přímo tragických událostí. Pokud jde o životní prostředí a změnu klimatu, odchází jistě s hořkosladkou příchutí. Poskytl nám však i mnoho dobrého – především zajímavé pokroky v medicíně, astronomii a technice.

Nejteplejší zaznamenaný rok

Globální oteplování proměnilo rok 2023 ve vůbec nejteplejší zaznamenaný rok. Vlny veder jsou stále intenzivnější, sucha trvají déle a přírodních jevů s katastrofickými následky přibývá. Data nenechávají žádný prostor pro pochybnosti: sedm nejteplejších let zaznamenaných od poloviny 19. století nastalo v posledním desetiletí. Prožíváme klimatickou krizi, jež představuje největší výzvu, které jako živočišný druh čelíme.

Rozvoj umělé inteligence

Letošní rok zaznamenal kvalitativní skok v technologiích umělé inteligence. Potenciál neuronových sítí je čím dál rozsáhlejší, od lékařské diagnostiky až po využití pro astronomické účely. Na rok 2023 se bude vzpomínat jako na ten, v němž byly představeny první umělé inteligence schopné předpovídat počasí s poměrně slušnou mírou přesnosti.

Rychle se zlepšující umělá inteligence je ale také zdrojem obav, co se týče její regulace. Nutí vlády, vědce i spotřebitele přemýšlet, jak nejlépe využít její schopnosti a chránit se před zneužitím, včetně tzv. deepfakes, které se nyní objevují v různých podvodech a propagandě. Jedná se o realistickou úpravu videí, kdy se mění tváře i řeč aktérů, takže pak mohou např. říkat věci, které ve skutečnosti nikdy nevyslovili.

Měli bychom se začít bát schopností umělé inteligence?
Měli bychom se začít bát schopností umělé inteligence? | Zdroj: vitaliy_sokol / Depositphotos

V listopadu 2022 byl také poprvé spuštěn ChatGPT, bezplatný systém umělé inteligence, který se v roce 2023 stal virálním a oslnil uživatele svou plynulostí a zdánlivě encyklopedickými znalostmi. Může ho využít každý, kdo má webový prohlížeč, a to k poutavým konverzacím, získávání informací a různým úkolům. Lidé byli ohromeni a zároveň zděšeni jeho schopnostmi založenými na hlubokém učení.

Mezinárodní lídři se na britském summitu o bezpečnosti umělé inteligence v listopadu dohodli, že budou spolupracovat na řízení této technologie – v naději, že se jim podaří zavést předpisy dříve, než se počítače stanou chytřejšími než lidé.

Nová generace léků na hubnutí

Jedno z nejzajímavějších vědeckých překvapení roku 2023 přišlo v podobě nové generace léků na hubnutí. Svět ostatně zažívá pandemii obezity a dosavadní léky se v boji proti ní příliš neosvědčily. Mnohé z nemožných diet naopak ohrožovaly zdraví pacientů. Nyní se však objevuje nová třída terapií a poprvé také opodstatněná naděje na snížení míry obezity i souvisejících chronických onemocnění.

Pokrok ve včasné diagnostice

Včasná diagnóza je často rozhodující. Čím dříve se podaří problém identifikovat, tím dříve lze přijmout opatření a aplikovat případnou léčbu. V roce 2023 bylo publikováno mnoho klinických studií představujících významný pokrok ve včasné diagnostice onemocnění, jako je Parkinsonova choroba nebo různé typy rakoviny. V červnu 2023 jsme se pak dozvěděli o rychlé, levné a neinvazivní metodě detekce různých typů rakoviny analýzou těkavých organických sloučenin přítomných v našem dechu.