Zkuste něco nového na svůj záhon: Představujeme trvalky, které vám zahradu oživí celý rok

Zkuste něco nového na svůj záhon: Představujeme trvalky, které vám zahradu oživí celý rok
Češi jsou známí svým koníčkem zahrádkaření. Rádi si zasadí na svůj záhon nebo do květináče okrasné květiny nebo si rádi vypěstují určitý druh zeleniny.

Rádi byste oživili svůj záhon neotřelými trvalkami? Trvalek existuje mnoho druhů. Představíme si některé květinové trvalky, které se hodí na záhon.

Turan Karvinského - Erigeron karvinskianus

Původ má v Mexiku a Střední Americe. Plané druhy můžete vidět také ve Středomoří nebo v jižní Anglii. Erigeron karvinskianus vykvétá bílými květy, které přecházejí do růžové barvy. Trvalka má vejčité, středně zelené listy a je květem podobná sedmikrásce. Nespornou výhodou je její rozložitost, čímž zamezuje růstu plevele. Turan je vhodný na záhon, na skalky nebo zídky a přitahuje opylovače.

Enchantet Velvet Flame

Tato trvalka je krátkověká, nejlépe vysazovaná jako letnička. Oplývá krásným vzhledem, je sytě červená s čokoládovým středem. Je robustní a krásně se hodí na záhon. Polodvojité květy mají průměr až 10 centimetrů. Drží na pevných stoncích. Kvete od července do října. Květy slouží také jako atrakce pro opylovače. Hodí se na slunné místo.

Oživte zahradu novýma trvalkama
Oživte zahradu novými trvalkami | Zdroj: elenathewise / Depositphotos

Velkokvětý Orlíček - Earlybird Red Yellow

Červenožlutá kombinace je lákadlem pro oči. Hodí se na místo, kde je polostín. Také patří k medonosným rostlinám. Výška trvalky je asi 40 centimetrů a trvalka kvete od května do června.

Trávnička Armeria pseudarmeria

Rozlišujeme druhy této trvalky. „Ballerina Red“ „Ballerina White“ nebo „Ballerina Lilac“ či „Sweet Dreams.“

Travnička Ballerina Red

Jedná se o červeně vybarvenou trávničku z americké série Ballerina. Má pevné, poměrně vysoké stonky s velkým květenstvím. Kvete od dubna do června. Listy jsou neopadavé. Dobře se jim daří na slunných místech s propustnou půdou na otevřených prostranstvích. Mají rády rovnoměrně vlhkou půdu.

Travnička Ballerina White

Trvalka pochází ze severní a západní Evropy, severní Asie, Severní a Jižní Ameriky. Dorůstá do výšky 15 centimetrů. Vytváří trsy zelených úzkých listů a kvete bíle v květnu a v červnu. Hodí se do zahradních záhonů i na skalky.

Travnička Ballerina Lilac

Tato trvalka má krásné fialové zbarvení. Kvete přibližně od poloviny jara do konce června. Hodí se na slunná místa a jedná se o nenáročnou trvalku. Při péči o tuto trvalku se dejte pozor na přemokření. Hodí se na skalky, zídky a do záhonů.

Travnička Sweet Dreams

Tato trávnička má růžové květy. Jsou shluklé v pevných a velkých hlavičkách květů. Vlastností, kterou jistě zahrádkáři ocení je doba květu. Kvete od dubna do raného podzimu. Neopadavé listy jsou zelené, podlouhlé a úzce kopinaté.

Zavinutka Blue moon

Vyniká kompaktním, nevysokým a hustým růstem. Má lila fialové květy a kvete od poloviny léta do raného podzimu. Daří se jí na slunném místě a dobře propustné středně živné půdě.

Čemeřice zahradní

Je to stálezelená trvalka, která vytváří dřevnaté, stále se rozrůstající trsy. Květy vykvétají začátkem jara. Barva květů je rozmanitá od bílé přes žlutou, růžovou, červenou až švestkovou. Daří se jí v polostínu v živných propustných půdách.