Zelený, černý i bílý – tyto a další čaje vám pomohou se zrychlením metabolismu a hubnutím

Zelený, černý i bílý – tyto a další čaje vám pomohou se zrychlením metabolismu a hubnutím
S rychlejším spalováním tuků a hubnutím nemusí pomáhat jen vhodně zvolená večeře z bílkovin a vlákniny, ale také příhodný nápoj, přesněji řečeno čaj. Mnohé z nejznámějších čajů – avšak i ty méně obvyklé – jsou spojované s podporou rychlejšího metabolismu a dodáním potřebné energie.

Zelený čaj je příjemný nápoj, který navíc dodá kofein

Příjem bílkovin v noci a vyhýbání se sacharidům a cukrům způsobí, že naše tělo bude potřebovat více energie, metabolismus se zrychlí a dojde k většímu spalování kalorií. Mnoho lidí věří, že jídlo požité před spaním jim způsobí metabolické poruchy a tloustnutí, ale to se nestane, pokud si k lehké večeři vyberete potraviny na bázi bílkovin.

Kromě jídla navíc existují i jiné domácí prostředky, které pomáhají zrychlit metabolismus a spalovat tuky, pokud se užívají po doporučeném typu večeře. Patří mezi ně např. bylinné čaje, přičemž za nejúčinnější se považuje zelený čaj. Ten je bohatý na antioxidanty a pozitivně spojovaný s odbouráváním tuků a hubnutím. Dokáže zrychlit metabolismus o 4 až 5 %, i když se nedoporučuje na noc kvůli obsahu teinu.

Některé čaje pomáhají s hubnutím více než jiné

Existuje samozřejmě mnoho druhů čaje a jejich jedinečné chutě a vlastnosti jsou dány rozdíly ve zpracování, geografické poloze i odrůdách rostlin. Tyto rozdíly ovlivňují nutriční složení každého čaje, což znamená, že některé druhy mohou být pro hubnutí vhodnější než jiné.

Mezi nejlepší čaje pro zrychlení metabolismu a hubnutí se řadí bílý čaj, varianta pocházející ze stejné čeledi rostlin jako zelené a černé čaje, ale mladší a vyrábějící se z pupenů dříve, než se přirozeně otevřou. Je nejméně zpracovaný ze všech čajů, což odpovídá jeho lehké, jemné chuti. Obsahuje malé množství kofeinu a řadu užitečných antioxidantů. Byl navržen tak, aby pomohl urychlit rozpad tukových buněk a blokovat tvorbu nových, takže může potenciálně nabídnout výhody při hubnutí. Váš metabolismus potenciálně zrychlí o 4 až 5 %.

Zapomenout určitě nesmíme ani na oblíbený černý čaj, klasický nápoj původem z Číny užívaný různými kulturami. Mnozí lidé, kteří nemají v oblibě kávu, ho pijí hlavně ráno, jelikož obsahuje slušné množství kofeinu. Poskytuje nejen energii, nýbrž i užitečné živiny, které z něj činí jeden z nejlepších čajů pro metabolismus. Polyfenoly v něm obsažené snižují příjem kalorií, vstřebávání tuků a sacharidů.

Spíše kyselý a pikantní čaj z listů ibišku podle některých studií pomáhá snižovat krevní tlak a cholesterol. Může rovněž pomoci udržet vaši váhu na zdravější úrovni. Současný výzkum se ovšem omezuje na extrakt z ibišku. Než vědci budou moci učinit jakékoli závěry o jeho účinnosti při hubnutí, je zapotřebí dalšího výzkumu tekutého čaje.

Příhodnou možností je též zázvorový čaj, zdravý nápoj z mnoha hledisek. Zázvor koneckonců pomáhá zmírňovat nevolnost a bolest. Je spojován s pomocí při hubnutí. Nicméně je třeba pamatovat na to, že neexistuje žádný kouzelný elixír na hubnutí. Pití čajů může pomoci zlepšit hydrataci a zrychlit metabolismus, ale pro udržitelnou regulaci hmotnosti musíte především provést změny ve stravování a životním stylu.