Dívka od nás z ulice začala pít a kouřit. Řekla jsem jí, ať to nedělá. Večer u nás zazvonili její naštvaní rodiče

Dívka od nás z ulice začala pít a kouřit. Řekla jsem jí, ať to nedělá. Večer u nás zazvonili její naštvaní rodiče
Když jsem viděla dívku z naší ulice s cigaretou v ruce okamžitě jsem si uvědomila, že se něco musí dít. Snažila jsem se jí říct, aby s tím přestala. Jednoho večera zazvonili na dveře naší domácnosti její naštvaní rodiče.

Sousedské vztahy jsou pro mnoho lidí důležité a mohou mít velký vliv na to, jak se cítíme v našem okolí.

Když jsme se s manželem přestěhovali do nového domu, potkali jsme mladou dívku z naší ulice. Byla to sympatická holčina, která nás přišla pozdravit a poznat ihned po našem přistěhování. Dívka bydlela s rodiči v sousedním domě, s jejími rodiči nevídali příliš často. Občas jsme však slyšeli hluk a hádky z jejich domu. Brzy jsme si všimli, že se mladá slečna stává čím dál více závislou na alkoholu a cigaretách. Často jsme ji viděli venku s cigaretou a flaškou v ruce.

Jednoho dne jsme se snažili s ní o tomto problému mluvit. Snažili jsme se jí vysvětlit, jaká jsou rizika zdravotních problémů spojených s pitím a kouřením a jak může tyto návyky negativně ovlivnit její budoucnost. Myslela jsem si, že jsem jí tím pomohli, ale o několik dní později u nás zazvonili její rodiče a byli naštvaní. Řekli nám, že jsme se snažili ovlivnit jejich dceru a že to je čistě jejich záležitost. To mě zarmoutilo. Věděla jsem, že jsme se snažili pomoci, ale místo toho jsme nadělali více škody než užitkuTento moment se stal pro mě důležitou lekcí. Když se snažíme někomu pomoci, musíme být opatrní a respektovat jejich soukromí. Není na nás, abychom jim říkali, co mají dělat, ani abychom se snažili řešit jejich problémy za ně. Můžeme je podpořit a nabídnout jim pomoc, ale nakonec je to jejich vlastní rozhodnutí, co budou dělat.

Myslím si, že klíčem je otevřená a zdravá komunikace mezi rodiči a dětmi
Myslím si, že klíčem je otevřená a zdravá komunikace mezi rodiči a dětmi | Zdroj: fizkes / Shutterstock

Co dělat v podobné situaci?

Myslím si, že klíčem je otevřená a zdravá komunikace mezi rodiči a dětmi. Rodiče by měli vědět, co jejich děti dělají, s kým se stýkají a co si myslí. Stejně tak by děti měly mít pocit, že mohou mluvit o svých problémech s rodiči bez obav.

Další klíčové řešení je vyhledání pomoci. Tím může být terapeut, přátelé nebo rodina. Důležité je uvědomit si, že není nic špatného na tom, požádat o pomoc. Koneckonců, nikdo z nás není dokonalý a všichni potřebujeme někdy pomoc.

Ráda bych hlavně zdůraznila, že nikdy není pozdě na to, začít znovu a změnit svůj život. Pokud se někdo cítí uvězněný v cyklu alkoholu nebo kouření, je důležité hledat způsoby, jak se z toho dostat. Může to být návštěva lékaře, podpůrné skupiny nebo již zmíněného terapeuta. Podstatné je se nevzdávat a věřit si, že je možné najít cestu ven z tohoto problému. Ať už se jedná o smutné nebo pozitivní téma, nezapomínejte, že se dá s problémy bojovat a že věřit si a nevzdávat se jsou klíčové prvky při řešení těchto situací. Pokud máte děti, pamatujte si, že jste jim vzorem a že vaše chování a názory mohou mít velký dopad na jejich životy. Jestliže se snažíte pomoci někomu, kdo má problémy s alkoholem nebo kouřením, buďte trpěliví a podporujte ho v jeho snaze změnit svůj život.

Zdroj článku:
  • Autorský text