Silový trénink ve věku 60+ může přinést jenom benefity. Dejte šanci silovému tréninku a cvičení se zátěží

Silový trénink ve věku 60+ může přinést jenom benefity. Dejte šanci silovému tréninku a cvičení se zátěží
Když se řekne silový trénink, činky a posilovna, pravděpodobně si každý představíme kulturisty s propoceným ručníkem kolem krku. To je ale velký omyl. Silový trénink může být s přibývajícím věkem mnohem smysluplnějším cvičením, než bychom si mysleli.

Ztráta svalů je běžnou součástí stárnutí

Svalová hmota klesá přibližně o 3–8 % za dekádu do zhruba 30 let a tento pokles nabírá na intenzitě s přibývajícím věkem. Často je pak úbytek svalové hmoty důvodem, proč se snižují naše fyzické schopnosti, zaznamenáváme větší únavu a snížení metabolismu. S tímto jde bohužel ruku v ruce větší riziko a náchylnost k běžným civilizačním onemocněním.  O to větší důraz bychom měli dbát na jeden z hlavních pilířů pevného zdraví, a to je právě pohyb a v poslední době velmi populární silový trénink.

Výhody silového tréninku právě pro seniory

Mnoho seniorů se zaměřuje spíše na kardiovaskulární nebo balanční cvičení, ty jsou výborné pro udržení kondice a jako prevence kardiovaskulárních či metabolických onemocnění.

Pravidelné cvičení může pomoci snížit riziko mnoha zdravotních problémů
Pravidelné cvičení může pomoci snížit riziko mnoha zdravotních problémů | Zdroj: yacobchuk1 / Depositphotos

U silového tréninku možná neuvidíte až tak viditelné změny. Ty se odehrají zejména uvnitř vašeho těla.

1. Lepší pohyblivost – váš pohyb najednou nabyde na jistotě, lepší stabilitě a vaše každodenní pohyby jako vstávání z postele či židle, budou najednou mnohem snadnější.

2. Snížení rizika zlomenin – odborné texty ukazují, že zátěžová cvičení stimulují růst kostí a pomáhají udržovat správnou hustotu kostí a předcházet tak zlomeninám.

3. Zlepšení duševního zdraví – díky silovému tréninku se zlepší nejen vaše kondice, ale dojde i k osvěžení vaší psychiky, a to díky vyplavování hormonů při tréninku, které vedou právě i k naší dobré náladě. Dvojnásob pokud můžeme takové cvičení sdílet s dalšími, podobně naladěnými lidmi.

4. Zlepšení kvality spánku – ruku v ruce se zlepšením duševního zdraví přichází na řadu také benefit v podobě lepšího spánku, a to nejen díky větší únavě po silovém tréninku, ale zejména díky vyplaveným hormonům.

5. Snížení tělesného tuku a regulace váhy – a to nejen kvůli tělesnému vzhledu, ale především z důvodu zdraví, neboť větší množství nadbytečného tělesného tuku vede ke vzniku řady nemocí.

6. Zmírnění bolesti – silový trénink může být prostředkem ke snížení bolestivých stavů například při artritidě, bolestech zad a dalších. Tím, že posílíme svaly přiléhající ke kloubům, můžeme postiženému kloubu velmi ulevit.

Pár jednoduchých rad, než začnete

Než začnete se samotným cvičením, věnujte pár minut rozehřívání organismu, abyste jej připravili na změnu, která nastane v následujících chvílích. Pokud se cvičením váháte ze zdravotních důvodů, poraďte se se svým lékařem. Na začátek můžete využít služeb trenéra, který vás provede silovým tréninkem tak, aby vaše cvičení bylo efektivní a přinášelo výsledky právě pro vás. Zbytečně se nepřetěžujte a cvičte jen do výše svých možností. Sami brzy poznáte, jak se vaše hranice posouvají.

Jak můžete vidět, nejsou tu žádná ALE. Silový trénink i ve vyšším věku může přinést jenom benefity. Věk je jenom číslo, není bariéra. Mnohdy jediné ALE, která vznikají, vznikají v naší hlavě, ve strachu z neznámého, ve strachu z vystoupení z komfortní zóny. Ale věřte, že je to to nejlepší, co pro svoje tělo i duši můžete udělat.