Naše DNA ovlivňuje i tělesnou hmotnost. Bojujte s genetickou výbavou pohybem a zdravou stravou

Naše DNA ovlivňuje i tělesnou hmotnost. Bojujte s genetickou výbavou pohybem a zdravou stravou
Jsou věci, které na sobě nemůžeme ovlivnit, i kdybychom se rozkrájeli – to, co jsme zdědili po rodičích. Může to být barva očí, ale také sklon k obezitě. Zdědíme-li gen, který zvyšuje riziko nežádoucího přibírání na váze, můžeme s ním bojovat snad jen fyzickou aktivitou a vyváženým jídelníčkem.

Když kila přibývají, může za tím být genetika

Všichni asi známe někoho, kdo může zbaštit tolik dobrého jídla, kolik se mu zachce, a přitom vůbec nepřibere. Zároveň víme, že někteří lidé naopak přibírají velmi snadno a rychle, přestože se možná snaží držet diety a poctivě cvičit. Co vlastně vězí za těmito nespravedlivými rozdíly? Držíme se přesvědčení, že tělesnou hmotnost jednoduše řídí energetická bilance, a pokud spotřebujeme více energie (kalorií), než spálíme, logicky přibereme na váze. Do jisté míry to může být pravda, ale ve skutečnosti je to mnohem složitější.

Počet lidí s nadváhou či obezitou v posledních čtyřech desetiletích prudce stoupl. Předpokládá se, že tento fakt způsobilo zvýšené množství vysoce kalorických a široce dostupných potravin spolu se sníženou mírou fyzické aktivity. Ačkoli jsou tyto dva faktory nesmírně důležité, nevysvětlují, jak je možné, že dva lidé žijící ve stejném prostředí a s podobným životním stylem mají výrazně rozdílné tvary těla. Zde se na vysvětlenou nabízí čarovné slovo „genetika“. Vědecké studie dospěly k závěru, že naše tělesná hmotnost může být genetikou ovlivněna až ze 40–70 %.

Fyzická aktivita a vyvážená strava vs. DNA

Naše DNA nás činí jedinečnými, odlišnými od ostatních. Určuje řadu věcí, např. naši výšku, barvu očí a vlasů, osobnost a mnoho dalšího. Nad těmito vlastnostmi máme jen velmi malou kontrolu, rozhoduje o nich to, co jsme zdědili po rodičích. Naší DNA je do značné míry ovlivněna i tělesná hmotnost. Bylo prokázáno, že přibližně 300 genů (částí DNA) ovlivňuje kupříkladu naši chuť k jídlu, metabolismus a ukládání tuku. Nejběžnějším genem, u něhož byl prokázán vliv na tělesnou hmotnost, je FTO. U osob, které jsou jeho nositeli, bylo prokázáno vyšší riziko obezity.

Klíčem k úspěchu je zdravá výživa a sportovní vybavení.
Klíčem k úspěchu je zdravá výživa a sportovní vybavení. | Zdroj: New Africa / Shutterstock

Přestože ale genetika může ovlivňovat naši hmotnost, je nepravděpodobné, že bychom znali svůj genetický profil a věděli, zda jsme nositeli některého z genů spojených právě s obezitou. Zdravotní test DNA představuje nejlepší způsob, jak zjistit, zda genetika opravdu hraje roli ve vaší cestě za hubnutím. Jakmile budete vědět, s čím pracujete, můžete se pokusit změnit své návyky a myšlení, abyste porazili genetickou výbavu a získali větší kontrolu. Dobrou zprávou je, že faktory životního stylu, jako je již zmíněná fyzická aktivita, mohou snížit riziko obezity u osob, jež jsou díky svému genetickému profilu více ohroženy, až o 30 %. Nejlepší radou tedy je zachovat si zdravé životní návyky, včetně vyváženého stravování a pravidelného pohybu.