Ajurvéda: Povzbuzující indické kořeněné nápoje

Ajurvéda: Povzbuzující indické kořeněné nápoje
Pokud vám v chladných měsících schází energie seznamte se s ajurvédskými kořeněnými nápoji. Nejen, že vás krásně prohřejí, ale dodají vám sílu a pocit spokojenosti.

Datlový koktejl

Datlový koktejl je výborným nápojem místo odpolední svačiny. Můžete si ho vzít s sebou jako zdroj energie na cestu. Klasické kravské mléko můžete nahradit oblíbeným rostlinným mlékem

Do většího mixéru nalijte 2 hrnky mléka, přidejte 9 datlí bez pecek, ½ lžičky skořice, 1 hrnek strouhaného kokosu a špetku kardamomu. Všechny ingredience mixujte tak dlouho, dokud koktejl nebude mít krémovou strukturu.  

Zdroj: Sokor Space / Shutterstock

Posilující zázvorový nápoj

Tento nápoj je vhodný při únavě a letargii. Pomeranče se zázvorem dodají koktejlu svěží chuť a koření vás povzbudí a nabije energií. 

Připravte si džbán s 1 l vody. Ze 2 pomerančů a 1 citronu vymačkejte šťávu, nastrouhejte kousek zázvoru a přes sítko z něj vymačkejte šťávu. Pomerančovo-citronovou a zázvorovou šťávu smíchejte s 3 lžícemi třtinového cukru, ¼ lžičkou mletého pepře a přidejte ½ lžičky mletého kardamomu. Vše pořádně promíchejte s vodou. 

Omlazující nápoj se sezamovými semínky

Tento nápoj pijte denně, jste-li pod návalem stresu a cítíte-li se vyčerpaní. 

2 hrnky mléka ohřejte na příjemnou teplotu a ihned je vlijte do mixéru s 3 lžičkami čerstvého nastrouhaného zázvoru, 3 lžičkami černých sezamových semínek, ½ lžičkou skořice a 1 lžíci přepuštěného másla (ghí). Podle chuti doslaďte medem nebo datlovým sirupem. 

 

Zdroj: