Jaký jste typ osobnosti člověka podle Galenovy čtveřice?

Jaký jste typ osobnosti člověka podle Galenovy čtveřice?
Každý má jiné priority a jiné cíle, a tak se není čemu divit, když nikdo není stejný jako ten druhý. Šlo by to vůbec? Já mám pocit, že by to nefungovalo. Každý je originál a každý originálem zůstane a je to určitě dobře, protože kdyby to tak nebylo, bůhví, jestli by nám to tady všechno nepadalo na hlavu.

Typy osobnosti zpravidla rozdělujeme podle Galénovy čtveřice (flegmatik, cholerik, sangvinik a melancholik) a podle Velké pětky (svědomitost, extraverze, přívětivost, emocionální stabilita a otevřenost vůči zkušenostem).

Flegmatik

Pokud se jim dostanou nějaké informace, vždy jsou schopní je zařadit do správné kategorie. Lze tedy říct, že umí číst mezi řádky. To z nich dělá dobré partnery, protože dokáží vytušit vše – co se vám líbí, a co naopak ne. Mají rádi změny, pokud se totiž nacházejí na tom stejném místě pořád, začínají být znudění a otrávení. Do toho všeho se ale nesmí zapomenout zahrnout také estrogen. Právě ten nejvíce ovlivňuje rysy osobnost. Flegmatici jsou převážně ženy, ale nelze to brát jako pravidlo.

Flegmatici se snaží budovat silné vztahy. Chtějí vědět o těch nejhlubších citech svých kamarádů a partnerů a chtějí jim být oporou. Tito lidé jsou velice nápadití. Pokud si s něčím nevíte rady, stačí zajít za flegmatikem a on vám dá tolik rad, jak danou situaci vyřešit. 

Velmi si zakládají na rodinných a přátelských vztazích, protože to je to, co je drží nad vodou. Pokud dojde ke konfliktu, vždy se snaží najít ten nejlepší kompromis- chtějí, aby to vyhovovalo všem. 

Cholerik

Cholerici jsou obecně orientovaní spíše na úspěch a na peníze než třeba na lásku. Všechny možné akcie, vše, do čeho by mohli investovat, je hrozně fascinuje a pokud mají možnost, jdou do toho. Tito lidé jsou velice praktičtí, a i díky tomu jsou z nich dobří obchodníci. Neumí tolik odpočívat. I ve svých volných chvilkách hledají příležitosti, při kterých by se mohli sebevzdělávat a vydělávat víc a víc peněz. 

Ve vztazích to profíci moc nejsou. Milují všechny možné matematické rovnice, dokáží vám každou vypočítat téměř z hlavy, ale diví se, že tyhle počty neplatí na lásku. Proto mají často také problémy, které nejsou schopni vyřešit. Mají také velmi dobře rozvinuté prostorové schopnosti, a tak se není čemu divit, že jim jdou dobře venkovní sporty. 

Pokud jsou cholerici zaneprázdnění prací, nedokáží se soustředit na nic jiného. Nezajímá je, co se kolem nich děje, zajímají se jen o to, aby dobře vykonali to, co právě chtějí. Většinou dělají věci podle toho, co se jim hodí a moc nepřemýšlí nad tím, jestli jsou zdvořilí nebo jestli někoho svou mluvou neurazili. 

Sangvinik

Tito lidé milují pocit, že jsou v luxusu. Rádi zapůsobí svými drahými věcmi na ostatní. Vědí, jak si peněz mohou užívat a využívají to na 200 procent. Díky tomu tedy také hodně utrácí, ale i tak ví, že si to mohou dovolit. Na dovolené se nespokojí s prostým pokojíkem, radši si připlatí a budou ubytovaní v nádherném hotelu, budou si užívat luxusní výlety a zážitky.

Sangvinici jsou ochotní riskovat jen pro to, aby si prosadili své zájmy. Pokud se v jejich životě neděje nic zajímavého, cítí se být znudění. Mají velkou motivaci, což lze usoudit už jen z toho, jakou mají neustálou touhu po různorodém dobrodružství a zážitcích. 

Pozor ale na ně – sangvinici jsou totiž známí tím, že se během chvíle dokáží proměnit v úplně jiného člověka. Dokáží to zkrátka zahrát na víc stran, a tak se nemohou divit ani tomu, že někdy zcela zbytečně ztrácí své dobré přátele. Na druhou stranu jsou ale velice optimističtí a pokud chtějí, dokáží okouzlit každého, na koho se jen podívají. 

Nesnáší nudu, a tak se snaží, aby v jejich společnosti bylo tolik zábavy, na kterou se dlouho nezapomene. 

Melancholici jsou velmi klidní, jsou také velice hluboce připoutáni ke své rodině, Zdroj: wavebreakmedia / Shutterstock

Melancholik

Melancholici jsou velmi klidní a sebevědomí lidé. Jsou také velice hluboce připoutáni ke své rodině a svým přátelům. Tyto vlastnosti jsou především dané díky serotoninu, který potlačuje agresivní sklony a v těle melancholika ho najdeme opravdu mnoho. Baví je si dělat konkrétní plány a dodržovat je. Pokud si dají za cíl, že za dnešek zvládnou toto a toto, tak to prostě vše stihnou. 

Tito lidé také věnují velkou pozornost detailům, protože mají za to, že i ten sebemenší detail je může zachránit. Svou povahou jsou relaxační. Nějak se o nic moc nezajímají, nic moc také neřeší. 

Rodina a přátelé jsou pro ně záchranný cíl, ke kterému ví, že se mohou obrátit, když jim nebude zrovna nejlépe. Vztahy jsou pro ně nezbytnou položkou jejich každodenního života, a tak si na nich hodně zakládají. 

Pokud na ně chcete udělat opravdový dojem, nemluvte o tom, jaké máte plány a co byste chtěli, ale spíš jim ukažte, že máte jasně nastavený rozvrh, jak tyto plány co nejdříve uskutečnit. 

 

Zdroje:

Zdroj článku:
  • www.psychologia.co