Začněte chodit a dojděte si pro zdraví i duševní vzpruhu. Vyzkoušejte rucking nebo vyrazte na túru

Začněte chodit a dojděte si pro zdraví i duševní vzpruhu. Vyzkoušejte rucking nebo vyrazte na túru
Patrně nenajdete cenově dostupnější a snazší formu sportování, než je prostá chůze. Nemusí být přitom nudná a monotónní, pokud jí dáte trendy nálepku a doplníte ji napěchovaným batohem. Pak se tomu dá říkat rucking, což je velký hit poslední doby.

Teď frčí rucking, tak popadněte batoh a přidejte závaží

Nejjednodušší fyzickou aktivitou, k níž nepotřebujete prakticky žádné pomůcky a kterou má každý z nás na dosah, je prachobyčejná chůze. I ta se ovšem může stát velmi účinným způsobem, jak podpořit fyzickou kondici a zdraví, pokud do toho vložíte trochu energie a rychlé tempo. Zajímavou aktivitou, o níž jste možná dosud neslyšeli, je rucking, forma cvičení mající kořeny ve vojenském výcviku. Velmi zjednodušeně lze říct, že jde o chůzi na stanovenou vzdálenost s břemenem v batohu.

Tato činnost je mnohými podceňovaná, ale lze ji využít ke zvýšení síly a vytrvalosti, spalování kalorií nebo zlepšení rovnováhy a celkové úrovně kondice. Rucking má celou řadu výhod, např. vyžaduje jen málo speciálního vybavení, je snadno přístupný a ideální pro všechny věkové skupiny a úrovně schopností. Navíc není tak složitý jako progresivní silový plán nebo příprava na maraton.

Jde zároveň o skvělý způsob, jak splnit doporučené pokyny alespoň 150 minut mírného cvičení týdně, které zlepšuje funkci mozku, včetně paměti, poznávání, spánku a zvládání stresu. Stejně jako u každého nového sportu je ovšem nejlepší začínat pomalu a postupovat na základě tolerance a schopností. Dobrým výchozím bodem pro úplné začátečníky by bylo nést 3–5 % své tělesné hmotnosti po dobu 1,6 km nebo 20 minut (podle toho, co je kratší).

Pěší turistika prospěje nejen kardiovaskulárnímu zdraví

Pokud vás prostá chůze příliš nebaví, můžete si ji zpestřit hezkým výletem. Pěší turistika je jednou z nejoblíbenějších a zdravotně nejužitečnějších kratochvílí pro ty, kteří hledají zábavnou fyzickou aktivitu. Kombinuje všechny výhody chůze a splynutí s nádhernou, svěží přírodou. Nejdůležitější a často také nejsložitější ale je vybrat si vhodnou trasu se správným převýšením podle svých schopností, aniž byste to přehnali.

Není nutné přímo běhat, stačí rychlejší chůze.
Není nutné přímo běhat, stačí rychlejší chůze. | Zdroj: yobro10 / Depositphotos

Pěší turistika prospěje vašemu srdci, i ta lehčí může zvýšit tepovou frekvenci a dopomoct k lepší vytrvalosti. Postupem času se tělo přizpůsobí novým úrovním kondice a vy pak můžete chodit déle a rychleji, aniž byste se cítili unavení nebo zadýchaní. Turistika může taktéž zlepšit ukazatele související s kardiovaskulárním zdravím, jako je krevní tlak, hladina cukru v krvi a cholesterolu. Studie prokázaly, že pravidelné mírné túry mohou časem výrazně snížit hypertenzi, zlepšit glukózovou toleranci a snížit hladinu „špatného“ cholesterolu. Pěší turistika pomáhá mnoha způsoby, také zlepšuje rovnováhu, buduje svaly, zvyšuje hustotu kostí posílením kostní tkáně, vede k hubnutí, zmírňuje stres a zvyšuje duševní pohodu. Na co tedy ještě čekáte? Vzhůru na vandr!