Proč bychom měli trávit více času v přírodě a jak na to

Proč bychom měli trávit více času v přírodě a jak na to
Většina z nás tráví velkou část dne uvnitř budov, mnoho rodičů si stěžuje, že jejich děti netráví dostatek času venku. Richard Louv ve své knize zmiňuje, že děti, které netráví čas v přírodě jsou náchylnější k úzkosti, depresím a problémům s nedostatkem pozornosti. Už jen hodina nestrukturované hry v přírodě přináší mnoho překvapivých výhod.

Jak uvedl americký spisovatel a novinář Richard Louv ve své knize The last child in the wood: “Ignorování zásadního významu přírody pro lidské zdraví si vybírá svou daň na našem duševním a fyzickém zdraví.” Nejnovější výzkumy potvrzují, že pobyt v přírodě stimuluje mysl i tělo. Výzkum provedený vědci z Cornellské univerzity ukázal, že pouhých deset minut v přírodě snižuje psychické i fyzické účinky stresu. 

Louv varuje, že pokud se nám nepodaří vést děti k přírodě, je nepravděpodobné, že by v budoucnu bojovali za zelenější planetu.

Pokud jezdíte na výlety do přírody, obědváte venku nebo pěstujete zeleninu, pravděpodobně je vám blízký ekologičtější životní styl. Louv varuje, že pokud se nám nepodaří vést děti k přírodě, je nepravděpodobné, že by v budoucnu bojovali za zelenější planetu. “Výzkum ukázal, že téměř všichni dospělí, kteří se stali ekology nebo ochránci přírody strávili část dětství v přírodě,” říká Richard Louv. 

Alespoň půl hodiny denně v přírodě

  • Jděte do obchodu pěšky parkem nebo lesní cestou
  • Obědvejte venku pod stromy
  • Jděte z práce pěšky 
  • Sledujte východ nebo západ slunce

Více času v přírodě = větší benefity pro naše zdraví

  • Venčete psa (nemáte-li svého, mnoho starých lidí nebo psí útulky potřebují pomoct s venčením)
  • Věnujte se zahradničení (pronajměte si kus pozemku, využijte komunitní zahrady nebo sbírejte divoké byliny)
  • Objevujte přírodu za městem, otevřené zahrady a veřejnosti přístupné parky

 

Zdroj: