Aerobik a činky nestačí. Podle odborníků byste měli zvážit 4 typy cvičení, abyste zůstali zdraví

Aerobik a činky nestačí. Podle odborníků byste měli zvážit 4 typy cvičení, abyste zůstali zdraví
Aerobní aktivita, silový trénink, strečink a rovnováha, to jsou čtyři zásadní fyzické aktivity, které by neměly chybět ve vašem cvičebním programu. Je koneckonců důležité procvičovat celé tělo a nesoustředit se pouze na jednu věc či oblast. Vhodně zvolené činnosti vás navíc pobaví a zbaví stresu.

Zařaďte do rozvrhu aerobní aktivitu

Když už se pustíme do cvičení, obvykle se omezujeme na jednu konkrétní aktivitu, ale poslední výzkumy říkají, že pro naše zdraví jsou zásadní čtyři typy fyzické aktivity.
První z nich, aerobní aktivita, zvyšuje srdeční frekvenci a trénuje dýchání. Nejenže zlepšuje vytrvalost tím, že pracuje se srdcem a plícemi, ale také je užitečná při usnadňování činností, jako je chůze do schodů. Hraje důležitou roli ve zdraví cév, neboť pomáhá uvolňovat cévní stěny. Snižuje krevní tlak, bojuje proti hromadění tělesného tuku, snižuje hladinu cukru v krvi, navíc je neocenitelným spojencem pro zlepšení nálady.

Nějaké aerobní aktivitě střední intenzity, např. rychlé chůzi, plavání, joggingu, jízdě na kole nebo tanci, byste se měli věnovat alespoň 150 minut týdně. Plavání je cvičení celého těla šetrné ke kloubům, navíc jde o zábavnou letní aktivitu, která vás příjemně zchladí. Šetrná ke kloubům je též jízda na kole, méně namáhavá než chůze nebo běh. Pomáhá budovat svaly a zlepšovat rovnováhu, krom toho je dobrá pro srdce.

Druhou aktivitou je silový trénink

S přibývajícím věkem máme tendenci ztrácet svalovou hmotu. Právě silový trénink nám pomůže získat ji zpět. Je užitečný pro udržení síly potřebné ke každodenním činnostem, jako je nošení potravin nebo vstávání ze židle. Pomáhá zlepšit zdraví kostí, kontrolovat hladinu cukru v krvi, regulovat hmotnost, zlepšit rovnováhu a držení těla, snižovat stres a bolest v dolní části zad.

Pro začátek bude vhodné, když navštívíte certifikovaného fyzioterapeuta či osobního trenéra. Cvičební program může zahrnovat cvičení, která je třeba provádět dvakrát až třikrát týdně s využitím tělesné hmotnosti (např. dřepy, kliky a výpady) nebo odporu (závaží, posilovací stroje atd.). Je důležité, abyste se po těchto cvičeních cítili trochu unavení. To je známka toho, že svaly pracují efektivně.

Třetí důležitou aktivitu představuje strečink

Strečink je zásadní pro udržení flexibility, zejména s přibývajícím věkem. Při zanedbání se svaly zkracují a nefungují tak, jak by měly, což zvyšuje riziko křečí, bolestí svalů, natažení, problémů s klouby a také pádů. Strečink vám pomůže zlepšit pohyblivost a snížit rizika zranění. Z toho důvodu odborníci doporučují zařadit ho do své každodenní rutiny nebo alespoň třikrát až čtyřikrát týdně.

Pár dělá protahovací cvičení.
Pár dělá protahovací cvičení. | Zdroj: tonodiaz / Depositphotos

Konečně čtvrtou aktivitou je rovnováha

Zlepšení rovnováhy je taktéž zásadní s přibývajícím věkem, protože nás činí stabilnějšími a zabraňuje pádům. Mnoho center pro seniory nebo tělocvičen nabízí lekce zaměřené na rovnováhu, jako je taiči a jóga. Alternativou je konzultace s fyzioterapeutem, který dokáže posoudit vaše současné balanční schopnosti a navrhnout vhodné cvičení. Mezi doporučené patří balancování na jedné noze nebo chůze s jednou nohou před druhou, ať už s otevřenýma nebo zavřenýma očima.