Tomáš (41): S manželkou po porodu nic není. A je to už rok

Tomáš (41): S manželkou po porodu nic není. A je to už rok
Když se nám narodil syn, bylo mi jasné, že se náš život změní. Stále jsem ale doufal, že se po čase situace urovná a budeme žít alespoň částečně tak, jako dřív. To jsem se ale ohromně mýlil. Manželka se ani rok po porodu stále nemá k něžnostem. Už jsem zkusil všechno – a začíná mi docházet trpělivost.

Společné dítě jsme si přáli

Já už mám z předchozího vztahu dvě náctileté děti. Když jsem se ale seznámil s o několik let mladší Reginou, přála si samozřejmě také své děťátko. S tím jsem souhlasil, do domácího hnízda mládě prostě patří. Už jsem věděl, že po porodu to bude chvíli trvat, než se žena se vším srovná. Po svatbě jsme už měli, takže jsem jí vyplnil přání, že bude nevěstou ještě dříve, než přijde dítě na svět. Potom už nám nic nebránilo v přivítání potomka.

Měla komplikovaný porod

Jako prvorodička neměla lehký porod. Syn měl navíc necelých 5 kilo a je mi jasné, že poporodní zranění byla pro ni skutečně nepříjemná. Snažil jsem se starat o syna co nejvíce to šlo, dokonce jsem si v práci zařídil tři týdny dovolené, kdy jsem jí děťátko dával skoro jen na kojení, aby si mohla dostatečně odpočinout a věnovat se tomu, že se začlení do nové životní role matky. Naštěstí se jí rány rychle hojily, a díky klidné povaze syna, který opravdu krásně spal, se brzy cítila dobře.

Do práce jsem odcházel s čistým svědomím

Když jsem po dlouhé dovolené opět šel do práce, věděl jsem, že jsem pro svou ženu udělal maximum. Nyní byla péče o dítě na ní. Pokaždé jsem se těšil, až se opět vrátím domů, a považoval jsem se za hrdého tatínka, když jsem se mohl ukazovat s kočárem. Byl v něm můj krásný syn, který rychle přibíral a brzy se do hluboké korby ani nevešel. To už mu bylo téměř pět měsíců. Když jsem si večer pouštěl televizi, došlo mi, že už je na čase, abychom s manželkou opět obnovili náš vztah.

Nespěchal jsem na ni

Protože už mám zkušenosti z předchozího vztahu a vím, jak bolestivý a náročný pro ženu porod je, nikam jsem nespěchal. Bylo ale fajn, když jsme si zase večer spolu mohli posedět u dvojky vína nebo si dát společnou vanu. Samozřejmě bych se na Reginu nejraději hned vrhnul, byl jsem ale trpělivý. Den za dnem jsem jí masíroval záda, nohy a ruce, a užívali jsme si, že dítě klidně spí a my máme čas jen pro sebe. Po čase jsem samozřejmě očekával, že i z její strany přijde nějaká odezva. Toho jsem se ale nedočkal.

Snažila se mi vyhýbat

Potom jsem si všiml, že když jsem chtěl něco víc, pokaždé to zařídila tak, aby nebylo vůbec nic. Dokonce se mi už začala ve večerních časech vyhýbat a vymlouvala se na syna, že se o něj musí starat. Moc dobře jsem ale věděl, že syn opět klidně spí. Vůbec jsem nechápal, co se to s ní stalo. Napadlo mě, že se bojí bolesti kvůli porodu. Jeden večer jsem se s ní o tom snažil bavit. Ptal jsem se, jestli má strach, že znovu otěhotní. Na to mi sdělila, že strach nemá. Tak jsem si myslel, že má ještě nějaké zranění nebo strach po porodu. I to ale dementovala. Vůbec jsem tedy nechápal, kde je problém.

Už několik měsíců se neúspěšně snažím intimně sblížit se svou vlastní ženou. Ta mě stále odmítá, aniž by mi dala jakýkoliv důvod. Už si připadám velmi nevítaný a přestává mě to bavit. Dochází mi trpělivost. Snažím se být milý a stále se ženy ptát, jaká je příčina jejího chování. Odpovědí mi je mlčení a vyhýbání se otázce. Jsem zdravý mladý muž a přestává mi vyhovovat dělat doma jen živitele, vychovatele a uklízeče. Přitom o mě v práci mají ženy zájem.

Začínám vážně přemýšlet nad tím, že si pořídím milenku. Nechci ženu opouštět, máme spolu krásné dítě. Ale nedostatek intimity a mlčení – to se už prostě nedá snést! Myslíte, že by milenka naši situaci vyřešila?

Odpověď odborníka:

Vážený Tomáši,
je třeba ocenit vaše pochopení a trpělivost, kterou s manželkou máte. Předchozí zkušenosti jsou v tomhle směru velkou výhodou. Je pochopitelné, že ženě po porodu někdy déle trvá, než je připravena znovu začít sexuálně žít. Je ale nutností na toto téma otevřeně komunikovat. Pokud vaše manželka sexuální sblížení odmítá, ale zároveň vám nechce říct důvod a přímým otázkám se vyhýbá, řešení se hledá velice těžko.

Je možné, že vaše žena opravdu má z něčeho strach nebo ji trápí bolesti, ale je jí nepříjemné to s Vámi řešit. Důvodů k odmítání však může být více. Mnohé ženy se po porodu trápí změnami, kterými jejich tělo prošlo. Bojí se, že už nejsou dostatečně sexy, skrývají případné strie nebo poporodní kila, případně se stydí za prsa poznamenaná kojením. Zkuste své ženě víc lichotit. Dejte jí najevo, že je pro vás její tělo stále přitažlivé a nevadí Vám, že se změnilo.

Další obava může pramenit z toho, jak se to po porodu změnilo „tam dole“. Pro intimní partie je porod velká zátěž a může se stát, že se novopečená maminka bude strachovat, že partnerovi už nebude vyhovovat. Je na vás manželku přesvědčit o tom, že i když není dokonalá, sex s ní vás stále bude bavit, protože ji milujete.

Milenka určitě řešením není. Je tu velké riziko, že se nevěra provalí a vy o rodinu přijdete. Málokdo nevěru překousne. Navíc odhalená nevěra dokáže snadno rozbít sexuální život i v těch párech, kde to po téhle stránce předtím fungovalo, natož pokud už nyní máte problémy.

Na druhou stranu nedostatek intimity se opravdu nedá vydržet dlouho. Řekněte vaší ženě upřímně, že ji milujete, ale její bezdůvodné odmítání Vás zraňuje a sex Vám chybí. Pokud snahy o otevřenou promluvu nebo urovnání situace budou i nadále selhávat, doporučuji navrhnout doma návštěvu odborníka, který Vám poradí a manželka se třeba odváží říct, co je skutečnou příčinou její odtažitosti. 

Tento článek vychází z příběhu zaslaného do naší redakce. Z důvodu ochrany soukromí našich čtenářů byla všechna v článku uvedená jména pozměněna. Použité fotografie jsou pouze ilustrační

Na vaše dotazy odpovídá Mgr. Alžběta Gregušová, Mediátor

Mgr. Alžběta Gregušová Mgr. Alžběta Gregušová je absolventkou olomoucké Univerzity Palackého, katedry psychologie. Cenné zkušenosti získala v nadnárodních korporacích, kde se věnovala rozvoji a ...


alzbeta.gregusova@efektivnimediace.cz