Rudolf (42): Manželka opustila mě i děti a utekla za jiným mužem

Rudolf (42): Manželka opustila mě i děti a utekla za jiným mužem
Věděl jsem od začátku našeho vztahu, že Irena není mateřský typ. Ale tak velký podraz, co udělala, by mě ani ve snu nenapadl. Zůstal jsem na děti sám a absolutně netuším, jestli se tady ještě objeví, aby je aspoň viděla.

Kráska k pohledání

Když jsem Irenu poznal, nemohl jsem být šťastnější. Byla to prostě kočka, o jaké sní každý muž. Ke všem se chovala mile, dokázala krásně zpívat a hrát na kytaru u táboráku, a společné výlety jsme trávili toulkami po českých hradech, o kterých věděla snad úplně všechno. „Inteligentní krasavice,“ říkali všichni a gratulovali mi, že jsem si nemohl vybrat lépe. Tetelil jsem se blahem, protože na mě doma po příchodu z práce vždy čekala má usměvavá kráska. Jen její bratr mě ale varoval.

„Dej si na ni pozor.“

Když jsem se lépe poznal s její rodinou, vzal jsi mě na jedné sešlosti bokem její brácha. Oba jsme už trochu měli připito. Řekl mi, že mě rád poznal a že vidí, že jsem fajn člověk. Pak mi ale řekl něco, co mi zůstalo v hlavě ještě dlouho. Povídal: „Dej si na ni pozor. Dokáže to hrát na dvě strany. Už jednou chodila se dvěma najednou, a oni to nikdy nezjistili. Pak je oba opustila a šla dál. Hraje si s chlapama jako kočka s myší.“ Nemohl jsem tomu uvěřit. Řekl jsem si, že jen možná bratr sestře závidí její oblíbenost v rámci rodinného kruhu.

Čtěte také: Tomáš (41): S manželkou po porodu nic není. A je to už rok

Šťastné manželství

Když jsem si Irenu bral, neubránil jsem se slzám dojetí. Celou dobu mi běhalo hlavou, že mám obrovské životní štěstí, že je zrovna se mnou. Cítil jsem se skvěle a prvních pár měsíců bylo jako v pohádce. Narodila se nám dcera. Manželka péči o ni zvládala skvěle, a dokonce musím říct, že už po pár měsících byla zpět na své váze a v plné síle se chodila do fitka udržovat. Pak se nám narodila druhá dcera. Ta byla od začátku náročnější, protože více plakala a méně spala. I tak to ale manželka skvěle zvládala.

První náznaky jsem ignoroval

Chápal jsem Irenu, že si přeje se po dvou dětech dát zase do kupy. Přeci jen starost o domácnost a o děti byla vyloženě její výsada, a já věděl, že potřebuje změnit prostředí. Proto začala chodit do fitka každý den. Přišlo mi ale, že se její postava nijak neformuje. Na to, že byla každý den v tělocvičně, nebyl vidět žádný výsledek. Navíc mi nikdy nechtěla říct jakou sestavu a jaké stroje používá. Už tehdy jsem měl podezření a vzpomněl jsem si na slova bratra. Ale protože nám všechno ve vztahu fungovalo, nebyl důvod pro pochyby.

Čtěte také: Mariah Carey a její šokující výpověď o despotickém manželovi, který ji zavřel do zlaté klece

Začala se k dětem chovat chladně

Postupně se ale začala manželka měnit. Zatímco dříve byla k dětem pozorná a trpělivá, postupně se proměnila v matku, která po dětech často křičí. Přestala uklízet a prala jen jednou za týden, kdy se už ale dětské oblečení nedá od skvrn od jídla očistit. Takže dcery chodily ve špinavém oblečení. Kdykoliv se dcery potřebovaly jít k mamince utěšit, odstrkovala je. Když například mladší Ivuška spadla a odřela si koleno, Irena ji ještě seřvala s tím, že si měla dávat pozor, a že jí to teď zdržuje, že jí musí koleno ošetřit. Postupně se měnila ve stále chladnější, a to i vůči mně.

Snažil jsem se s manželkou mluvit, bral jsem ji na víkendy na hory a děti jsme měli na hlídání. Ani tam se ale její odtažitý přístup nezměnil. Letos na jaře jsem přišel z práce a když byly děti v kroužcích, Irena mi oznámila, že odchází. Vůbec nic jsem nechápal. Až po dlouhém naléhání jsem ji přiměl se přiznat. Našla si jiného muže. Samozřejmě z ní vylezlo, že do fitka vůbec nechodila.

Čtěte také: Kazma: Psychopat anebo člověk, který dokáže upoutat pozornost lidí a vybrat peníze na dobrou věc

Během hodiny si sbalila kufry a odstěhovala se. Na telefony nereaguje. Vůbec nevím, jestli se ještě objeví. Nám doma zůstal zmatek a holky přišly o mámu. Netuším, jak mohla něco tak odporného vůbec udělat. Jak se s touhle situací srovnat? Jak mám děti vychovávat sám? Vždyť matku přece potřebují!

Názor odborníka:

Vážený Rudolfe,

Vaše situace není jednoduchá. Je pochopitelné, že je pro Vás těžké se s něčím takovým vyrovnat. V prvé řadě však musíte myslet na děti. Být samoživitelem je náročné nejen finančně, ale i časově. Vzhledem k tomu, že manželka nekomunikuje, těžko říct, jak dlouho v takové situaci budete. Požádejte Vaše nejbližší o pomoc s dětmi. Nebojte se i v práci přiznat, jakým procházíte obdobím. Šéf bude jistě raději, když mu napřímo řeknete, že nyní budete muset častěji s dětmi k lékaři a podobně, než když byste se vymlouval.

Důležité také je nesklouznout ke kritice Ireny před dětmi. Chápu, že Vás její chování zranilo, ale pořád je to matka Vašich dětí. Už takhle mají dcery v hlavě zmatek, protože maminka najednou odešla. Opuštěný rodič kvůli své bolesti může snadno začít o tom druhém nehezky mluvit. To by Vaše dcery však ještě více zmátlo. Raději jim vysvětlete, že to, co se stalo, nemá žádnou souvislost s nimi, že mezi dospělými se takové věci stávají, ale maminka je má určitě ráda, i když tu teď není s nimi. 

Čtěte také: Emily Ratajkowski: modelka, feministka, propagátorka nahoty a fanynka Juventusu

Uvedl jste, že Irena nebyla úplně mateřský typ. Na druhou stranu děti jste si nakonec pořídili dokonce dvě a nemluvil jste ani o tom, že byste musel na Irenu nějak hodně naléhat, abyste jí k tomu přemluvil. Navíc zpočátku se o ně starala příkladně.  Pro ženu je mateřství velkou životní změnou. Z osoby, která byla partnerkou, dobrou pracovnicí, zábavnou kolegyní a výbornou kamarádkou, se najednou stane jedno jediné – matka. To může být velmi těžké a každý se s tím srovnává jinak. Vaši ženu to samozřejmě neopravňuje k nevěře a k tomu, aby Vás a děti beze slova opustila. Na druhou stranu je možné, že prostě jen nezvládla novou situaci, ale svoji chybu si brzy uvědomí a bude se chtít k dětem vrátit. Ať už se Vám podaří obnovit váš vztah nebo nikoliv, je důležité, aby dcery o mamince nesmýšlely špatně. Už takhle ztratí spoustu společného času a byla by škoda, kdyby o maminku kvůli negativním pocitům přišly navždy.

Zároveň pečlivě sledujte chování dcer. Pokud budete mít pocit, že se jejich chování výrazně změnilo, neváhejte s návštěvou dětského psychologa. Je možné, že se s novou situací srovnají snadno, ale stejně tak se může stát, že si v sobě nesou velké trápení, které před vámi nedávají najevo.

Čtěte také: I žena po čtyřicítce může rozkvést – Vendula Pizingerová je toho důkazem

Nadále se snažte Irenu kontaktovat, třeba i přes její rodinu. Možná budou její rodiče lépe vědět, kde je a podaří se vám tak se s ní spojit a domluvit se na tom, co bude dál. A ze své vlastní bolesti se vypovídejte – ať už se svěříte kamarádovi, někomu z rodiny nebo odborníkovi, určitě se vám uleví, když ze sebe všechny ty negativní pocity dostanete.

Tento článek vychází z příběhu zaslaného do naší redakce. Z důvodu ochrany soukromí našich čtenářů byla všechna v článku uvedená jména pozměněna. Použité fotografie jsou pouze ilustrační

Na vaše dotazy odpovídá Mgr. Alžběta Gregušová, Mediátor

Mgr. Alžběta Gregušová Mgr. Alžběta Gregušová je absolventkou olomoucké Univerzity Palackého, katedry psychologie. Cenné zkušenosti získala v nadnárodních korporacích, kde se věnovala rozvoji a ...


alzbeta.gregusova@efektivnimediace.cz