Radek (25): Všichni se mi smějí, že mám starší partnerku. Mě ale přitahuje

Radek (25): Všichni se mi smějí, že mám starší partnerku. Mě ale přitahuje
Juanu jsem poprvé poznal na hudebním festivalu. Naprosto mě uchvátila svým smyslem pro módu. Řekl jsem si, že ji musím získat. Tato rodačka ze Španělska mě naprosto dostala. Něco tak krásného, jako její překrásné hnědé oči, jsem nikdy neviděl. Nyní spolu chodíme přes rok - a mí přátelé nám lásku nepřejí. Vadí jim, že jí příští rok bude pětačtyřicet.

Juana byla jiná, než ostatní ženy

Nikdy jsem se nezajímal o starší ženy. Byl jsem jako mí vrstevníci a přitahovaly mě holky v mém věku, někdy i o kousek mladší. Nikdy by mě nenapadlo lovit o něco starší kořist. Juana ale zlomila všechna mé dosavadní přesvědčení. Už když jsem ji poprvé uviděl, neviděl jsem v ní starší dámu, ale objekt zájmu. Nesmírně mě přitahovala její osobitost. Byla naprosto jiná než všechny ženy okolo. Už to, že na sobě měla barevné oblečení španělské značky dávalo vědět, že se nestydí být taková, jaká chce. A to na mě působilo jako magnet.

Hudební festival jsme prožili spolu

Seznámili jsme se během ostravského letního hudebního festivalu, na který jezdí kapely z celého světa. Atmosféra byla parádní a doprovodný program nabitý. Navštívil jsem i jednu z besed, kterou vedl známý chirurg, co se účastnil misí v rámci projektu Lékaři bez hranic. A právě tam jsem Juanu poprvé uviděl. Nebála se jej zeptat na to, co ji zajímalo, když byl čas na dotazy diváků. Naprosto mě upoutala. Po besedě jsem k ní přišel a oslovil jsem ji. Začali jsme se bavit a s humorem jsme komentovali vše okolo. Bylo to skvělé setkání! Zbytek festivalu jsme již prožili spolu.

Nevěřil jsem, že mi vezme telefon

Když jsme se loučili, vzal jsem si na ni číslo. Nechtěl jsem jí psát přes sociální sítě, přijde mi to dětinské. Po dvou dnech jsem jí zkoušel volat. Moc nadějí jsem si ale nedával a nevěřil jsem, že telefon vůbec zvedne. A ona se ozvala a svou krásnou lámanou češtinou mi řekla, že: „Ráda tě slyším, Radku.“ Domluvili jsme si schůzku.

Inteligentní kráska

Pozval jsem ji do restaurace a bylo vidět, že je stejně nadšená jako já, že mě vidí. Povídali jsme si celé odpoledne – a až ve večerních hodinách jsem ji doprovodil domů. Domluvili jsme se, že se zase sejdeme. Začal vznikat krásný vztah. Začali jsme se seznamovat, a i když mluvila dobře česky, bylo naprosto roztomilé, když se mě ptala na některá slova nebo naopak něco vyslovovala naprosto špatně. K jejím hlubokým očím a kouzelnému až dětskému úsměvu se to parádně hodilo. Byli jsme spolu naprosto šťastni.

Kamarádi ji nepřijali

Pak jsem ji vzal na akci s kamarády. S nimi jsem původně šel i na ten festival, ale protože jsem ji potkal, pařili už potom jen spolu – a já byl s Juanou na jiné stage. Vzal jsem ji mezi své vrstevníky a od prvního okamžiku šlo vidět, jak jí pohrdají. Bylo to až do očí bijící, když jsem se díval, jak posměšně se na ni dívají. Vůbec jsem jejich chování nechápal! Přitom jsme byli tolik let přátelé a hodně věcí jsme spolu prožili. Nechápal jsem, jak mohou moji partnerku odsoudit jen kvůli jejího věku. Na akci jsme se snažili bavit jako dříve, ale když se všichni postupně opíjeli a měli stále větší narážky na Juanu, rozhodli jsme se, že odejdeme.

Po čase jsem Juanu vzal na návštěvu k rodičům. Jejich reakce byly o poznání mírnější, ale rodiče se mi svěřili, že kromě jejího věku je také velmi složité ji přijmout jako cizinku. Všechno, co mi na ní přijde krásné, mí přátelé a rodina vidí rozdílně. Na akce s přáteli chodíme dál, a abych byl upřímný, už mi jejich blbé připomínky přestávají vadit. Nic jiného už ani od nich nečekám.

Místo toho si naplno užívám život, který teď mám. Moje holka je pro mě ta nejpřitažlivější!

Názor psychologa:

Vážený Radku,
je dobře, že jste našel partnerku, se kterou si tak dobře rozumíte. Mít naplněný vztah je jedna z věcí, které činí náš život šťastným. Je však pochopitelné, že chcete, aby vaši novou lásku přijali i přátelé a rodina. Je dobře, že alespoň reakce rodiny byla mírnější – o tom, co se jim na Juaně nezdá, si s vámi promluvili v soukromí, nikoliv před ní. Vysvětlete jim, že právě Juanina jinakost je to, co se vám na ní líbí. Zároveň ale zkuste ukázat, že i přesto, že je cizinka, má určitě spoustu témat a názorů společných s vašimi blízkými. A dejte jim čas. Pokud vás vaše rodina opravdu miluje, vaši volbu nakonec přijme.

Přátelé se chovají velmi nevhodně. Určitě by na Vaši partnerku neměli mít nevhodné narážky. Promluvte si s nimi otevřeně. Mají právo na svůj názor, mohou si klidně dál myslet, že se k vám starší partnerka nehodí, ale nemají právo kohokoliv zesměšňovat kvůli jeho věku. Ačkoliv to Juana třeba nepřizná, jistě jí tato situace není příjemná a z dlouhodobého hlediska by toto chování mohlo poznamenat i Váš vztah s přáteli. Věřím, že vaši kamarádi nechtějí nikoho úmyslně zraňovat ani ohrozit vaše kamarádství. Zkuste si s nimi v klidu, bez Juany (a ideálně bez alkoholu) promluvit. Snad to pochopí. Nezapomínejte také trávit čas s Juaninými přáteli. Dáte jí tak najevo, že i její blízcí jsou pro vás důležití a přijímáte je, stejně jako ona ty vaše (ačkoliv to pro ni nemusí být snadné).

Velký věkový rozdíl je něco, co společnost nepřijímá vždy kladně. O trošku snazší to mají ženy, které si vyberou staršího partnera. Na muže se starší ženou je společnost uvyklá o něco méně a může to tedy pro někoho být o to více šokující. Nenechte si však vztah zkazit těmito předsudky. Zároveň však pečlivě zvažte, jaké máte s Juanou další úmysly a jak si představujete Vaši budoucnost. Nepíšete, jak dlouho jste již spolu, nebo zdali spolu už bydlíte. Pokud spolu plánujete být dlouhodobě (což se dá předpokládat, když jste partnerku představil rodině), určitě se před Vámi dříve či později vynoří taková témata, jako je svatba nebo děti. Právě děti jsou jedním z důvodů, proč společnost příliš nepřijímá muže se staršími ženami moc dobře. Je dost možné, že Juana ve svém věku již děti mít nechce nebo nemůže. A stejně tak třeba už netouží ani po vdavkách. Pokud to s ní myslíte vážně, promluvte si o tom. Možná ani vy o dětech či svatbě zatím neuvažujete, ale je dobré si ujasnit, jak to máte vy a jak si to představuje ona. Předejdete tak zbytečným nedorozuměním a zklamáním v budoucnu.

 

Tento článek vychází z příběhu zaslaného do naší redakce. Z důvodu ochrany soukromí našich čtenářů byla všechna v článku uvedená jména pozměněna. Použité fotografie jsou pouze ilustrační

Na vaše dotazy odpovídá Mgr. Alžběta Gregušová, Mediátor

Mgr. Alžběta Gregušová Mgr. Alžběta Gregušová je absolventkou olomoucké Univerzity Palackého, katedry psychologie. Cenné zkušenosti získala v nadnárodních korporacích, kde se věnovala rozvoji a ...


alzbeta.gregusova@efektivnimediace.cz