7 rad, jak na noční pocení

7 rad, jak na noční pocení
Mám pocit, že hodně lidí se s tímto problémem setkalo. A určitě si říkáte fuj, jak na to. Berete to jako problém, který je pro vás samotné ošklivý, ale nemá cenu se tím zatěžovat. Víte, kolik lidí tímto trpí?

Je nás tu spousta a určitě se za to nemusí nikdo stydět. Pocení můžeme vidět u žen, mužů i dětí. Vždyť jsme jen také lidi a prakticky za to ani nemůžeme. Dnes si povíme něco o tom, co to vlastně pot je a kde se bere. Řekneme si také něco o tom, kde všude může pot být, jak silné může pocení být a 7 rad na noční pocení.

Co je to pot?

Jedná se o výměšek apokrinních a ekrinních potních žláz. Hlavní složkou potu je voda. Sekret ekrinních žláz pomáhá tělo ochlazovat, pokud je potřeba. Ztráty solutů potem znamenají nutnost doplnění nejen vody, ale i minerálů. Toto se děje převážně při těžké práci, sportovních výkonech nebo i při horečce. Sem můžeme zařadit pocení okolo krku nebo na hrudi. Apokrinní žlázy najdeme u člověka v podpaží, v tříslech a kolem bradavek. Tyto žlázy se stávají aktivními až v období puberty. Pot těchto žláz obsahuje bílkoviny a tuky. Rozkladem těchto složek pak vznikají aromatické látky, které jsou příčinou tělesného pachu, který mnoho z nás vnímá jako zápach. Když bychom si tedy měli rozdělit, jakou mají žlázy funkci, tak:

  1.     ekrinní žlázy - funkce termoregulační, vylučovací
  2.     apokrinní žlázy - pachové

K pocení nás vede řada různých faktorů:

  •     teplo v místnosti, kde se právě nacházíme
  •     pohyb nebo všeobecně fyzická aktivita
  •     hodně stresu
  •     konzumace horkého nebo pálivého jídla
  •     nemoc (horečka...) - tělo se s ní vyrovnává
  •     těhotenství, menstruace, puberta

Noční pocení

Noční pocení je spojené s propoceným pyžamem, vlhkými vlasy, propoceným ložním prádlem nebo polštářem a plno dalšími nepříjemnými pocity a problémy. Pokud tuto situaci zažíváte každou noc, nechce Vám tím něco tělo říci? Na to se dnes mrkneme.

Pocení je zdravé a přirozené. Každý se potí bez ohledu na věk, pohybovou aktivitu nebo jakoukoli okolní situaci. Většina z nás ovšem vnímá pot jako nepřirozený a nepříjemný problém, se kterým se stýká. Ale nemáte se čeho obávat. Kdyby nebylo potu, tak bychom se snad upekli. Pocení pomáhá udržovat stabilní tělesnou teplotu, jak už jsme zde zmínili. Ovšem, hodně lidí se může setkat se silným pocením a tato situace už není zdravá a neměli byste ji podceňovat! Pocení přes den je běžné a když vyvinete větší fyzickou aktivitu, může být až nadměrné. Na druhou stranu, pokud se setkáváte s nadměrným pocením v noci, normální to už zcela není. V noci totiž nevyvíjíte příliš velkou námahu, tudíž vaše tělo nemůže produkovat velké množství potu. Nadměrné pocení v noci Vás může upozorňovat na nějaký vážnější problém, který se ve Vašem těle odehrává. A to pak už není sranda! Lékař dokáže na základě odběru zjistit, zda ve vašem těle není nějaký zánět nebo jiné onemocnění. Příčiny nočního pocení:

    Nemoc - nadměrné noční pocení může být symptomem lehkých i vážných onemocnění

  • horečka
  • porucha štítné žlázy
  • příliš velké hormonální změny
  • cukrovka, infekční onemocnění
  • obezita
  • vysoký krevní tlak
  • spánková apnoe

Nadměrné pocení může vyvolat také zlý sen. Myslím, že každý z nás má zlé sny. Ať už, že vás někdo honí, střílí po vás nebo za vámi běží tygr. Setkáváme se s tím často, někdy si ten sen i zapamatujeme, ale to se stává málokdy. Přitom se říká, že každou noc má každý z nás jeden sen a to, o čem se nám zdá je většinou důvodem toho, co se později stane. Zlých snů nebo nočních mur je možné se zbavit pomocí výkladu snů.

Říká se, že psychická pohoda je základ všeho a mám takový pocit, že v tom něco je. Pokud jste totiž v neustálém stresu, panice, že něco nezvládnete, nočnímu pocení se nevyhnete. A nejen jemu...čekají na vás dny, kdy nebudu moci spát, dny, kdy se nebudete moc soustředit a dny, kdy budete totálně na dně. A mám pocit, že takové dny zažilo hodně z nás, ale je dobré tomu zabránit! Velký vliv na noční pocení může mít také nezdravý životní styl nebo nadváha, i na to je dobré se podívat a popřípadě prokonzultovat s lékařem.

Jak zabránit nadměrnému pocení?

Je dobré se při takové situaci poradit s lékařem nebo odborníkem, i přesto je zde několik tipů, jak můžete tomuto problému zkusit předejít sami.
Úprava ložnice

V ložnici strávíte zhruba 8 hodin denně, a to je poměrně dlouhá doba na to, že kdyby byl zde uložen nějaký problém, stihne Vás to značně ovlivnit. Syntetické materiály, ať už to jsou záclony nebo závěsy je dobré vyměnit za 100 % bavlnu, která odpařuje pot. Každý večer si před spaním vyvětrejte, ať usínáte v čerstvém vzduchu! Správný výběr matrace!

Noční pocení
Zdroj: Diego Cervo / Shutterstock

Úprava hygienických návyků

Dbejte na důkladnou hygienu. Častější mytí a důkladné vysušování pokožky.

Změna jídelníčku

Omezte tučné potraviny, kouření a alkohol, který dělá opravdu hodně. Strava dělá také opravdu hodně, ač se to někdy nezdá.

Pitný režim

Je potřeba hodně pít, protože v případě nadměrného pocení se z těla dostává moc vody, tudíž je nutné tekutiny doplnit. Předejděte hydrataci! Převážně bychom měli pít čistou vodu, která Vám dodá nejvíc pozitiv.

Relaxace

Pokud máte děti je důležité, abyste si udělali dny pro sebe. Vím, že je to asi složité, ale potřebujeme to. To stejné platí, pokud máte práci, která vás fyzicky vyčerpává je dobré, si dát oraz. Nikdo přeci nechce být zničený jen kvůli těmto věcem. Velkou příčinou nočního pocení je i třeba stres nebo strach. I na tom byste měli zapracovat. Na noc můžete vyzkoušet také bylinkové čaje, které Vám pomohou lépe usnout. Skvělým zdrojem pohody je i koupel z levandule nebo dubové kůry.

Odstranění falešných přátel

Ačkoli se zdá, že je to úplná banalita a hodně z nás si nechce dopustit, že bychom někoho takového v okolí měli, je to jedna z důležitých věcí, které jsou třeba udělat. Negativní názory od lidí, kteří s vámi nesouhlasí nebo vás nemají rádi mohou ovlivnit nejen Vás, ale i vaše myšlení a často se pak schyluje k nečekaným závěrům. I to může být příčinou nadměrného pocení, protože jste vystavěni pocitu osamělosti nebo zklamání, který nemusíte ovládat.
Lékařská prohlídka

Pokud ani jedna z věcí, které jsme dnes zmínily nepomůže, je na čase si zajít k lékaři. Nemusíte se ničeho obávat a určitě je to lepší varianta než se na vše vyprdnout a pak zjistit, že máte problémy!

A pamatujte si, pot je úplně přirozený a zdravý!!

Nikdy není nic takový problém, abychom se za to museli stydět.